Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Törökország tömlöc az újságírók számára

Törökország tömlöc az újságírók számára

A sajtószabadság nemzetközi napja alkalmából újságírók beszéltek a török médiapiacot egyre inkább eluraló félelemről. A 2016-i puccskísérlet leverése óta még mindig több mint 120 újságíró van börtönben. Az újságírók beszéltek a munkájukat érintő mindennapos kihívásokról és arról, mennyire fontos számukra a nemzetközi szolidaritás.

Néhányan közülük börtönben vannak. Másokat, mint az ellenzéki Cumhuriyet napilap főszerkesztőjét, a napokban ítélték el. Ami közös mindannyiukban: az állandó rettegés az önkényes letartóztatástól, bebörtönzéstől, hatósági-igazságügyi eljárásoktól és persze a bírósági ítélettől, amely hosszú évekre börtönbe küldheti őket. Mindezt pusztán azért, mert a munkájukat végezték vagy elmondták a véleményüket.

Zehra Doğan festőművész és a csak nőkből álló kurd hírügynökség, a JINHA volt szerkesztője. A hírszolgáltatót 2016 októberében záratták be. Zehra jelenleg közel 3 éves börtönbüntetését tölti a festményei és a cikkei miatt. Ezt írta a diyarbakiri börtönből: „Börtönben vagyok, de nem vagyok fogoly. Minden egyes nap bebizonyítjuk, a művészetet és az újságírást nem lehet rács mögé dugni. Folytatjuk a harcot, és továbbra is képviseljük, hogy a szabad újságírás nem bűncselekmény, egészen addig, amíg minden újságíró nem lesz ismét szabad.”

Çağdaş Kaplan, a Gazete Karinca online hírportál szerkesztője: „A letartóztatástól és elítéléstől való állandó félelemben dolgozni nagyon nehéz, de újságírók vagyunk, ez a szakmánk. Tovább kell dolgoznunk. Vannak még látható és egyértelmű igazságok a török társadalomban, de ezeket megpróbálják az emberek elől eltitkolni. Kellenek azok, akik beszélni mernek róluk, ezek vagyunk mi, újságírók.”

A 2016 novemberében megszüntetett Szabad Újságírók Egyesület képviseletében Hakkı Boltan ezt mondta: „Az újságírók számára Törökország tömlöc. Amikor bezártak minket, 400 tagunk volt: közülük 78-an ma is börtönben vannak. Az egyetlen esélyünk, ha a világ újságíróinak a szolidaritására építünk.”

Murat Sabuncut, a Cumhuriyet szerkesztőjét hét és fél év börtönre ítélték április 25-én terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt: „Szeretem a hazámat és a hivatásomat. Szabadságot szeretnék, nem magamnak, hanem minden török és minden más újságírónak is, erre pedig az egyetlen esély a nemzetközi szolidaritás.”

Az Amnesty International társszervezésében megvalósuló nemzetközi Free Turkey Media kampányhoz újságírók mellett művészek, mint Ai Weiwei, írók mint Elif Shafak, színészek és tévések mint Ross Kemp és sok karikaturista is csatlakozott. A kampány célja, hogy a jelenleg börtönben lévő több mint 120 újságírót szabadon engedjék. Az Amnesty mellett a PEN, a Riporterek Határok Nélkül (RSF), az Article 19, a Committee to Protect Journalists, az Index on Censorship és más szervezetek is részt vesznek a kampányban.

„Közelednek a választások Törökországban, tehát minden eddiginél nagyobb szükség lenne a szabad sajtóra. Vannak bátor újságírók, akik a megfélemlítés ellenére tovább dolgoznak, a világnak pedig meg kell mutatnia, hogy nem felejtette el őket és a börtönben lévő társaikat.”

„Amit manapság látunk Törökországban, az a szabad sajtó megfojtása. Törökország lett a világ legnagyobb bebörtönzője az újságíróknak: embereket ítéltek életfogytiglanra pusztán azért, mert a munkájukat végezték. A jövő hét elején hirdetnek ítéletet a Zaman-ügyben, és ez még csak egy eset. Nem hagyhatjuk, hogy ez folytatódjék” – mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatója.