Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nem szabad eltiltani a gyereket az internetről

Nem szabad eltiltani a gyereket az internetről
(Tudósítónktól)

A Kaspersky Lab és a B2B International közös kutatása szerint a szülők harmada aggódik amiatt, hogy gyermekük internet-függővé válthat, emiatt drasztikusan korlátozná számukra az internet-használatot. Az új generációk életébe azonban már olyan szervesen beépült a digitális világ, hogy a tiltás könnyen a visszájára fordulhat. (Kép: derinformatico.uexternado.edu.co)

A felmérésben megkérdezett szülők nyolcada szerint gyermeke internet-függő és egyszerűen képtelen arra, hogy akár csak néhány órára is kiszakadjon az online világból. A szülők harmada aggódik a káros tartalmak, további egyharmada az idegenekkel folytatott kommunikáció miatt.

Ugyanakkor a teljes tiltás vagy a neten töltött idő korlátozása sem hatékony megoldás. Egy 12 hónapon át tartott, korlátozott internet-használatot vizsgáló kutatás kiderítette: a gyermekek 44 százaléka találkozott legalább egy kibercsapdával,12 százalékuk látott káros tartalmakat, minden tizedik pedig valamilyen kártékony szoftverrel vagy vírussal fertőzte meg készülékét.

A Kaspersky Lab termékmarketing-részlegének alelnöke szerint a jelenségre csak az oktatás, a tudatos internet-használat és folyamatos szülő–gyermek kapcsolat megoldás lehet, kiegészítve védelmi szoftverekkel. A tudatosság és a technológia együtt lehetővé teszi, hogy a gyermekek biztonságosan élvezhessék a világháló előnyeit és fejlesszék digitális készségeiket anélkül, hogy aggódni kellene a kibercsapdák miatt – mondta Dmitrij Alesin. A kutatás szerint a szülők 37%-a rendszeresen beszélget gyermekeivel az online problémákról, 31%-uk pedig megpróbálja felügyelni gyereke online jelenlétét.