Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. április 28. Az év 119. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739401. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ugorjunk át a sógorokhoz! – tuti osztrák úti tippek

Ugorjunk át a sógorokhoz! – tuti osztrák úti tippek Ugorjunk át a sógorokhoz! – tuti osztrák úti tippek Ugorjunk át a sógorokhoz! – tuti osztrák úti tippek
(Munkatársunktól)

Érdemes hinnünk a legilletékesebbnek, Az Osztrák Köztársaság idegenforgalma ernyőszervezetének. Az Österreich Werbung felkészült munkatársai 1955 óta „Ausztriáért lelkesítenek”, s eredményes munkájukat jelzi, hogy évtizedek óta ők, továbbá a tartományi és helyi kollégáik verbuválják a turisták zömét (több mint 95 százalékát). A szervezet három földrajzi térség, a tengerentúl, Nyugat-Európa és Közép-Kelet-Európa (így Magyarország) piacának „megdolgozására” összpontosít.

Adventkor a karácsonyi vásárokon és – a többi között – Mariazellben tolonganak a magyar turisták, a havas hónapokban pedig a sípályákon nyüzsögnek honfitársaink. Természetesen érdemes nyáron is átugrani a szomszédba, mert felejthetetlen élményekben lesz részünk.

Ausztria érintetlen természettel várja a látogatókat, amelyet az erdők mélyén, a virágzó alpesi mezőkön, a kristálytiszta tavaknál, a napfényben szikrázó hófödte hegycsúcsokon, de még a városokban is megtapasztalhatunk. A Pannon-síkságtól az alpesi hegyvidékig a természet csodái feledtetik velünk a hétköznapokat, megajándékozva a pillanattal, amely csak a miénk.

Burgenland valóban itt van a határ túloldalán. Az egyedülállóan széles választék a Fertőben pancsolástól kezdve a közös kerékpártúrákon át a szabadtéri kalandokig terjed. A kínálat a mintegy 2500 kilométernyi kerékpárút valamelyikén tett családi biciklitúrától kezdve a vadregényes kenutúrákon, a Fertőben vagy a burgenlandi családi termálfürdőkben fürdőzésen és egy gyermekmusical meghallgatásán keresztül egészen az izgalmas múzeumlátogatásokig terjed.

Érdemes fölkeresni Ausztria legnagyobb szabadidőparkját, a Familyparkot is, vagy az Esterházy kastélyt, valamint Fraknó fantasztikus várát (jobb oldali kép), ahol Forfel, a váregér csábít képzeletbeli időutazásra a múltba.

A hat burgenlandi natúrpark szintén izgalmas kalandokat tartogatnak, közöttük talán a legérdekesebb és legváltozatosabb a három ország határán található Raab-Őrség-Goričko Natúrpark, míg a Weinidiylle Natúrpark romantikus pincesoraival várja az kirándulókat.

A Fertőt érdemes egy sétahajózás közben közelebbről is megismerni, míg a szelíd folyású Rába és a Lapincs folyók ideális feltételeket kínálnak egy izgalmas kenutúrához.

Burgenlandnál kicsit messzebb van tőlünk Salzburg, de megéri a fáradságot az utazás, mert Európa egyik legszebb barokk városának lenyűgöző az eleganciája. Nem csupán építészeti alkotásai elragadóak, hanem kulturális kínálata is egyedülálló. Egész évben egymást érik a kimagasló művészek által fémjelzett rendezvények. A legkiemelkedőbb a világ legjelentősebb klasszikus zenei fesztiváljaként számon tartott Salzburgi Ünnepi Játékok. Az idén a pünkösdi rendezvény középpontjában Rossini halálának 150. évfordulója áll.

A nyári ünnepi játékokat pedig július 20. és augusztus 30. között tartják. A kulturális rendezvényen a város évről évre a világ legnagyobb és leghíresebb művészeit látja vendégül. Az idei programnaptár  42 napján (és 18 különböző helyszínén) összesen 206 előadásra várják a közönséget.

Az ünnepi játékok fénypontjai közé tartozik Mozart Varázsfuvolája, a fiatal amerikai rendezőnő, Lydia Steier újraértelmezésében és Richard Strauss Salome című egyfelvonásos operája is.

Salzburgot Észak Rómájának is nevezik, hiszen több mint ezer éven át innen irányították a tartományt a nagyhatalmú hercegérsekek, akik számos különleges kiváltsággal és joggal rendelkeztek. Vatikán után Salzburg volt a legjelentősebb egyházi metropolis. A só- és ércbányáknak, valamint a drágaköveknek köszönhetően Salzburg hatalmas gazdagságra tett szert, amely jelentős mértékben a hercegérsekek élénk építtetői tevékenységében nyilvánult meg. Az épületek és a városkép kialakításához a pompázatos Róma szolgált mintaként. Ennek köszönhetően olasz mintára és olasz építőmesterek segítségével épültek fel a Salzburgot ma is meghatározó épületek: a dóm, a templomok, a kápolnák, a kolostorok és a temetők.

Az egyházi épületek homlokzatai mögött különleges látnivalók rejlenek, és olyan titokzatos történetek ismerhetők meg, amelyeket még sok helybéli sem ismer. A salzburgi dóm keresztelőmedencéjében keresztelték meg Wolfgang Amadeus Mozartot és Joseph Mohrt is, a Csendes éj! Szentséges éj! kezdetű karácsonyi dal szövegíróját.

Hazafelé autózva – némi kitérővel – érdemes érintenünk Klagenfurtot, Karintia tartomány fővárosát. A város a Wörthi-tónál, három kultúra találkozási pontján fekszik, és ezek mindegyike tetten érhető a reneszánsz hangulatú városban. A karintiai befolyás az itt élő emberek laza életstílusában nyilvánul meg, az olasz hatás a belváros építészetét határozza meg, a piacok és az ünneplés már-már művészire fejlesztett tudománya pedig a szlovén jelleget tükrözi. A gasztronómiai kínálat az Alpok–Adria-térség három konyhájának legjavát ötvözve nyújt különleges élményeket.

Az idei jubileumi év a klagenfurtiaknak. Éppen ötszáz évvel ezelőtt adományozta I. Miksa császár a tartomány főnemeseinek a települést, miután Klagenfurt szinte porig égett egy tűzvészben. Akortól, a XVI. századtól kezdődött a felemelkedése és gyors bővülése, s hamarosan tartományi fővárossá vált.

Klagenfurt a kerek évfordulót számtalan rendezvénnyel ünnepli: fesztiválhetek, koncertek és kiállítások követik egymást.

Semmiképpen sem hiányozhat programunkból a bencés piacon tett látogatás: a karintiai gazdák immár hetven éve kínálják itt termékeiket, és Európa egyesülésének köszönhetően egyre több szlovén és olasz termelő is bővíti az Alpok–Adria-térség regionális finomságaiból és kulináris specialitásaiból álló kínálatot.

A drótszamár kedvelőinek nem kell feltétlenül magukkal hozniuk a saját kétkerekűt, mert Klagenfurtban április végére kiépítették a nextbike kerékpárkölcsönző-rendszert. Összesen tíz állomáshelyen a nap 24 órájában kölcsönözhetünk biciklit mobilalkalmazás vagy telefonos forródrót segítségével. 

A régió kihagyhatatlan programjai közé tartozik a Wörthi-tó partján található minivilág megtekintése, és persze érdemes sétahajózni is.