Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jogszabályjavaslat a visszaélést bejelentők védelmére

Jogszabályjavaslat a visszaélést bejelentők védelmére
Infovilág

A közeli múltban kipattant botrányok, pl. a Luxleaks-kiszivárogtatások, a Panama-iratok vagy a Cambridge Analytica tevékenységével  kapcsolatban napvilágra került információk azt tanúsítják, hogy a visszaélést bejelentő személyek („whistleblowers”)  fontos szerepet játszhatnak a közérdeket károsító törvénytelen tevékenységek leleplezésében, és így polgáraink és társadalmaink jólétében. Csakhogy az EU-n belül jelenleg széttagolt és egyenlőtlen védelmet nyújtanak a visszaélést bejelentő személyeknek.
 
A visszaélést bejelentő személyek segíthetik a visszaélések felderítését az uniós joggal, továbbá a kivizsgálásukat és szankcionálásukat. Sokan – akaratukon kívül – az állásukkal, hírnevükkel vagy éppen az egészségükkel fizetnek a kiállásukért. Ezért megfelelő védelmet kell kapniuk a megfélemlítéssel vagy a megtorlással szemben. Nem szabad, hogy az illegális tevékenységekre fényt derítő polgárokat megbüntessék közérdeket szolgáló tevékenységük miatt. A visszaélést bejelentő személyek védelme segíti továbbá a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának megóvását, és alapvető fontosságú az európai jogállamiság és demokrácia védelme szempontjából.
 
Az Európai Bizottság mai javaslata védelmet nyújt az uniós jog számos területen történő megsértésével kapcsolatos bejelentések esetén, így szavatolja az uniós jog megsértéséről beszámoló, visszaélést bejelentő személyek magas szintű védelmét. Az új uniós szintű jogszabály biztonságos csatornákat hozna létre a szervezeten belüli és a közigazgatási szervek felé tett bejelentések számára. Továbbá védelmet nyújtana a visszaélést bejelentő személyeknek az elbocsátással, az alacsonyabb beosztásba sorolással és a megtorlás egyéb formáival szemben, valamint arra kötelezné a nemzeti hatóságokat, hogy tájékoztassák polgáraikat, és nyújtsanak képzéseket a közigazgatási szerveknek a visszaélést bejelentő személyek kezelésével kapcsolatban.
 
Minden, ötven munkavállalónál több személyt foglalkoztató vagy 10 millió eurót meghaladó éves árbevételű vállalkozásnak belső eljárást kell majd kialakítania a visszaélést bejelentő személyek bejelentéseinek kezelésére. Az új jogszabály minden nemzeti és regionális közigazgatásra, valamint minden 10 000 lakosnál nagyobb település önkormányzatára is kiterjed. (A teljes közlemény itt olvasható.)