Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nemzetközi konferencia a történeti kertek megőrzéséért

Nemzetközi konferencia a történeti kertek megőrzéséért
LigetPress

Francia és magyar történeti és gyűjteményes kerti szakemberek osztják meg egymással tapasztalataikat a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének „Kertépítészeti örökség kezelése, fejlesztése és népszerűsítése a gyakorlatban” című nemzetközi műhelykonferenciáján, amely már el is kezdődött a Szarvasi Arborétumban.

A képen: a párizs-versaiilles-i kastély kertje. (Foto: Franks Travelbox)

„A kulturális örökség európai éve” rendezvénysorozatán a Francia Köztársaság kulturális minisztériumának és partnerszervezeteinek szakértői is részt vesznek. A szakmai eszmecsere házigazdája a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ), helyszíne pedig a Szent István Egyetem Szarvasi Arborétuma. A háromnapos szakmai rendezvény – amely nem csupán általában számos hazai arborétumot és botanikus kertet érint – fő témái a többi között a történeti kertek megőrzése, fenntartása és bemutatása, és különösen időszerű a magyar kastély- és várprogram részeként megvalósuló történeti kerti rekonstrukciók miatt is.

A műhelykonferencián jeles francia állami intézményeket és szervezeteket képviselő szakemberek vesznek részt, akik a kertörökség kezelése, fenntartása, működtetése és népszerűsítése témakörökben tartanak előadásokat. A részvevők hazai előadásokat is hallhatnak, a többi között örökségvédelmi szakértőktől. Az eszmecsere kirándulással zárul a Tiszakürti Arborétumba és a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyparkba.

Hazánkban csaknem ötven olyan botanikus kert és arborétum működik, amelyik tagja az 1992-ben alapított Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének. A tagkertek kétharmada egyidejűleg történeti és gyűjteményes kert, számos közülük műemléki és természetvédelmi oltalmat élvez.

A magyarországi arborétumok és botanikus kerteket évente több mint kétmillió látogató keresi fel.

A magyar költségvetés jó 10 milliárd forinttal támogatja a legfontosabb hazai botanikus kerteket, arborétumokat és történeti kerteket rekonstrukció és fejlesztés céljából.