Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Britanniától a Békén át a Radisson Blu-ig – Megújult a 105 éves, nagykörúti szálloda

Britanniától a Békén át a Radisson Blu-ig – Megújult a 105 éves, nagykörúti szálloda
Elek Lenke

Az 1900-as évek elején Fábri Henrik kávékereskedő angliai és távol-keleti utazásairól hazatérve elhatározta, hogy korszerű szállodát létesít a budapesti Nyugati pályaudvar környékén – olvashatjuk a Wikipédiában. Választása egy négyemeletes sarokházra esett, melyet átépíttetett és külföldön szerzett tapasztalatai alapján a kor minden igényét kielégítő szállodává alakított. Százöt esztendővel ezelőtt, 1913. május 10-én nyitotta meg kapuit a mai Radisson Blu Hotel őse, melynek alapítója – akire nagy hatással volt az angol szállodaipar – a Britannia nevet adta. (A képen: a híres Zsolnay kávéház.)

Németh Aladár 1926-ban vette át a szálloda vezetését, s hozzáértésének köszönhetően megkezdődhetett a Britannia második fénykora. A polgárság igényeinek megfelelő helyiségeket alakítottak ki, lehetővé téve ez által a szálloda bekapcsolódását Budapest virágzó kulturális és művészeti életébe. Haranghy Jenőnek, az Iparművészeti Főiskola tanárának művei díszítették a termeket. Akkor alakították ki a híres Kupolatermet, a Szondi-sörözőt, a Nótás éttermet, a Székely Ivót és a Móra-szobát. Ez utóbbi Móra Ferencről kapta a nevét, aki sokat tartózkodott itt. A szállodának a Nagykörútra néző oldalán kávéházat nyitottak, falai között pezsgő kulturális élet zajlott.

A legendás Kupola és az Orfeum

A háború megviselte az épületet, bombatalálat érte és hadikórház működött falai között. A harcok végeztével azonban ismét megnyithatta kapuit, akkor már az új és beszédes Béke szálloda néven. (Ilyen néven egyébként számos szálloda működik Európában, a leghíresebb a párizsi Hotel de la Paix…) A ház sok hírességet, politikust, művészt fogadott. A Béke Kupola és az Orfeum fogalommá vált: népszerű magyar művészek kezdhették meg bennük a pályafutásukat. 

Olyan valódi sztárok, Kossuth-díjas művészek léptek ott fel, mint Honthy Hanna és  Feleki Kamill, Hofi Géza, Máté Péter. Az Orfeum Pest legszínvonalasabb éjszakai mulatójává vált, a híres budapesti kabaré világát idézte fel.

A Hungarhotels 1985-ben teljes körűen felújította és modernizálta az épületet, így megkezdődhetett a szálloda harmadik fénykora. Az újjáépítéskor szem előtt tartották a múlt értékeinek megőrzését: Haranghy munkái ma is az épület díszei. Európában elsőként 1988-ban a az amerikai Radisson SAS hotellánc tagja lett, 1995 óta a Danubius Hotels Groups tagja és 2009-től viseli a Radisson Blu Béke Hotel nevet.

Nem boszorkányság, technika!

Most érkeztünk el 2018-hoz, a legújabb hír ugyanis, hogy a Radisson Blu Béke Hotel hónapokig tartott munkálatok után, a múlt hét végén megnyitotta felújított közösségi tereit és átadta megújult szobáit. Minden emeleten megtalálhatók mozgáskorlátozottak számára alkalmas és összenyitható szobák is. A megújult, fa padlóburkolatú szobákat ergonomikus bútorokkal rendezték be, a multi-technológiás igényeket a MediaHub, One Touch applikáción keresztül elérhető digitális újságok és magazinok, továbbá fürdőszobai médiahangszórók elégítik ki.

Az AirPlay Mirroring LED-tévé lehetővé teszi fotók és prezentációk kivetítését a képernyőre. A kényelemről kiváló alvásminőséget garantáló matrac- és ágyneműgarnitúra, exkluzív kávékínálat gondoskodik, a kádas és zuhanyzós fürdőszobákban pedig antiallergén bekészítés várja az érkezőket.

A felső emeletek ablakaiból nyíló panoráma francia városi hangulatot idéz.  Akadálymentesítették a recepciót is, hogy könnyen elérhető legyen a mozgáskorlátozott vendégeknek. Az idén 105 éves szálloda látványos átalakulással ünnepelte a budapesti Nagykörút ikonikus épületének évfordulóját. A földszinti vendégtér a tradíció és a megújulás jegyében született újjá. Az egészen napon át tartó aktivitásról a Brain Food 2.0 égisze alatt született egészséges ételek és italok gondoskodnak.

Laktózmentes sütemények és brinner

Szerénységem kedvence mindig a Zsolnay Kávéház volt, amely sajnos, évekig zárva tartott és sokan nem is tudtak az emeleten megbúvó rejtett gyöngyszemről. Ma viszont már a Nagykörút felől is megközelíthető a kávéház, amely a legújabb trendeknek megfelelően laktózmentes, illetve gabonalisztet és hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszerteket is kínál, a kávéház számára külön készített Zsolnay-tányérokon. De van, aki inkább elmélyedne egy jó könyvben a látványos kandalló mellett, illetve a bár kínálatát venné szemügyre.

Igazi különlegesség, hogy az új bistro és take away menük mellett az éttermi közönségnek bemutatkozó brinner is várja azokat, akik mondjuk, délben akarnának reggelizni. A brinner, azaz breakfast for dinner koncepciójának köszönhetően a reggeli elérhető és élvezhető a nap bármely szakaszában a nyitva tartási idő alatt.