Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vadállatmentés uniós támogatással – Megkezdődött a Föld-fesztiválon a pesti állatkertben

Vadállatmentés uniós támogatással – Megkezdődött a Föld-fesztiválon a pesti állatkertben Vadállatmentés uniós támogatással – Megkezdődött a Föld-fesztiválon a pesti állatkertben Vadállatmentés uniós támogatással – Megkezdődött a Föld-fesztiválon a pesti állatkertben
B. Mezei Éva

Négynapos Föld-fesztivál kezdődött ma a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A rendezvényről tartott tájékoztató legkedveltebb résztvevői a bemutatott mentett állatok voltak: a pipettával etetett csöppnyi mókus, a sünik, a juhok, a gólya.

A mától vasárnapig tartó rendezvénysorozat  egyik kiemelt témaköre a vadállatmentés. A Japánkert szomszédságában található állomáshelyen a nagyközönség nemcsak az intézmény állatmentő tevékenységével ismerkedhet meg, hanem magukkal a mentett állatokkal is. A Föld-fesztivál nyitóeseményén bemutatták azt az európai uniós társfinanszírozással megvalósuló programot is: az Interreg európai uniós közösségi kezdeményezés részeként a Fővárosi Állat- és Növénykert a Kassai Állatkerttel közösen fejleszti vadállatmentő tevékenységét.

Az állatkertbe bevitt, sérült állatok között találkozhatunk törött szárnyú gólyákkal, mérgezett sasokkal, fészekből kiesett énekesmadarakkal, elárvult kis mókusokkal, telelésben megzavart denevérekkel, legyengült sünökkel. A mentett állatok között vannak emlősök, hüllők, sőt, még kétéltűek is, de a legnagyobb számban madarak szorulnak segítségre. Ezt a tevékenységet az állatkert az általa életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt folytatja.

A cél az, hogy a sérült, beteg állatok ismét képesek legyenek boldogulni a természetben. Igaz, például, hogy egy törött szárnyú gólya többé már nem képes az önállóan életvitelre, de esetleges fiókáit már szabadon engedik.

A Föld-fesztivál alkalmából a gyerekek számos játékos foglalkozás között, például, természetőr-képzésen vehetnek részt, vagy éppen a víz fontosságával ismerkedhetnek meg. A rendezvény 22-én, vasárnap a Föld napján zárul.