Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Macron védelmébe vette az európai szuverenitást

Macron védelmébe vette az európai szuverenitást
Infovilág

Emmanuel Macron francia elnök ma kora délelőtt az Európa jövőjét érintő legégetőbb kérdéseket vitatta meg a képviselőkkel és Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel. „A szememben az európai legitimitás és vitalitás az Európai Parlamentből fakad. Európa jövőjének egy része itt bontakozik ki és az Európa népeinek szelleméből fakadó reneszánsz is innen ered. Azt kívánom magunknak, hogy lépjünk túl észak és dél, kelet és nyugat, kis és nagy, illetve a nemzeti különbségekből fakadó megosztottságon" – mondta a francia államfő.

„A következő hónapok feladata az, hogy olyan európai vitákat folytassunk, amelyek segítenek a polgároknak a választásban” – hangoztatta, utalva a jövő májusban sorra kerülő európai választásokra. „Azért, hogy megbirkózhassunk a világ nagy problémáival, a magunkénál nagyobb, európai szuverenitásra kell támaszkodnunk” – tette hozzá.

Üdvözölvén a francia elnököt, Antonio Tajani EP-elnök megköszönte, hogy valódi vitát vállalt a parlamentben. „Európa jövője innen, az európai demokrácia szívéből indul. Itt az idő, hogy a víziókat együtt cselekvésbe fordítsuk: egy biztonságos EU-hoz ellenőrzött migrációra, erős közös kül- és védelmi politikára van szükség.”

A frakcióvezetők többsége üdvözölte Marcon elnök Európa-párti nézeteit, a szíriai beavatkozásban vállalt francia szerepet és az európai hadsereg megteremtésére, illetve a több Európára vonatkozó felhívását. Egyes képviselők az EU előtt álló temérdek feladatra – a terrorizmus elleni harcra, a migráció ellenőrzésére, a digitális technológiák szabályozására és a monetáris, és bankunió kiterjesztésére – hívták fel a figyelmet.

A nevekre kattintva az egyes felszólalások:

Antonio Tajani, EP elnök; Emmanuel Macron - Első felszólalás; Emmanuel Macron  Második felszólalás; Jean-Claude Juncker a Bizottság elnöke; Manfred Weber, EPP; Udo Bullmann, S&D; Syed Kamall, ECR; Guy Verhofstadt, ADLE; Philippe Lamberts, Zöldek; Patrick Le Hyaric, GUE/NGL; Florian Philippot, EFDD; Nicolas Bay, ENL; Macron elnök válasza a kérdések első körére.

Ez lesz idén a negyedik vita az Európai Unió legégetőbb problémáiról. Januárban Leo Varadkar ír, februárban Andrej Plenkovic horvát, márciusban António Costa portugál miniszterelnök szólalt fel a plenárison. Májusban Charles Michel belga kormányfőt és a luxemburgi miniszterelnököt várják az EP-be. Angela Merkel német kancellár várhatóan novemberben szólal fel a Parlamentben.

A vita felvételről; Európa jövőjéről szóló viták az EP-ben; Fotók és videók - Európa jövője; Videó:  Macron and Tajani elnök találkozója; Videó: Tajani elnök vitaindítója; Macron elnök vitaindítója - válogatás; A vita - válogatás; A vita vége - válogatás.

 

Május 13.: Európa-nap –  futóverseny, családi programok

Ha május, akkor Európa-napi fesztivál!  Május 13-án, vasárnap az Európa-nap alkalmából rendezendő fesztiválon számos program közül választhatnak majd az érdeklődők. A már hagyománnyá vált EU-s futóverseny mellett a szervezők rengeteg családi és gyermekprogrammal, valamint koncertekkel is készülnek vasárnap a budapesti Szabadság téren.

Magyarország uniós csatlakozásának évfordulója alkalmából évről évre egyre hosszabb távot teljesítenek a futók az Európa-napon. Az immár ötödik futóversenyen – uniós tagságunk 14. évfordulóját szimbolizálva – 14 km-es távon állnak rajthoz május 13-án, vasárnap délelőtt az indulók. Újdonság, hogy a futók ez alkalommal először váltóban is (7–7 km) teljesíthetik a teljesen akadálytalan távot. A futás ezúttal is ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezés itt: https://www.bbu.hu/eu14/

A gyerekek és családdal érkezők 11–17,30 között a Pódium színpadnál Bíró Eszter Állati zenés ABC gyermekkoncertjén, Bolba Éva és a JAZZterlánc produkcióján, valamint az Ákom-Bákom Bábcsoport és a Mintapinty zenekar produkcióin szórakozhatnak. A nagyszínpadon 14 órától Hangácsi Márton lép fel, majd délután négytől a hazai etnoműfaj jeles képviselője, Szalonna és Bandája következik. Kora este, hat órakor kezdődik az idén 35 éves Pál Utcai Fiúk együttes koncertje, fél nyolctóltól pedig a nap fő fellépője, a tíz éve alakult Budapest Bár zárja a sokszínű programsort. A Farkas Róbert vezette népszerű formáció Rutkai Borival, Ferenczi Györggyel, Keleti Andrással, valamint Mező Misivel áll majd színpadra.

A színpadi programok mellett a kilátogatók 10–17 óra között az információs standokon az uniós munkavállalás és külföldi tanulás lehetőségeiről is tájékozódhatnak, valamint fejtörőjátékokkal, tanácsadással, gyerekprogramokkal is várják az érdeklődőket. Az Európa-napi fesztiválon kezdődik az EU&ME kampány is, amelynek célja az, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az Európai Unió közös vívmányaira és előnyeire, mint például a kezdő vállalkozók támogatása, a környezetvédelem, a fogyasztói jogok és a határok nélküli szabad utazás, tanulás és munkavállalás. A nagyszínpadon bemutatják öt neves európai rendező ezekről a témákról készült rövidfilmjeit és a kampány magyar szereplőit.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervezi együttműködésben a Miniszterelnökséggel és a Fővárossal. A programok ingyenesek.

További információk az Európa-napi fesztiválról az alábbi linkeken érhetők el

Európai Parlament weboldala

Európai Bizottság weboldala

Facebook esemény Európa-napi fesztivál

Facebook esemény 14 év-14km futóverseny