Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EU-bővítés: országjelentések – javaslatok csatlakozási tárgyalásokra

EU-bővítés: országjelentések – javaslatok csatlakozási tárgyalásokra
Infovilág

Az Európai Bizottság ma elfogadta éves bővítési csomagját és az abban szereplő hét egyedi országjelentést. Az elért eredmények alapján javaslatot tett a csatlakozási tárgyalások megkezdésére Albániával és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársasággal. A Bizottság a bővítési csomaggal együtt a nyugat-balkáni országok és Törökország gazdasági reformprogramjairól szóló éves értékeléseit is közzétette.

A bővítési folyamat keretében Montenegróval, Szerbiával és Törökországgal már elkezdődtek a csatlakozási tárgyalások, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság és Albánia tagjelölt ország, Bosznia-Hercegovina és Koszovó pedig potenciális tagjelölt ország. A bővítési csomagban a Bizottság értékeli az EU bővítési politikájának meghatározott kritériumokon, valamint méltányos és szigorú feltételrendszeren alapuló végrehajtását. A Bizottság a hét partnerország mindegyikét saját érdemei alapján értékeli. Az elért eredmények értékelése és a hiányosságok azonosítása ösztönzést ad és iránymutatást nyújt az országoknak ahhoz, hogy végrehajtsák a csatlakozási feltételek teljesítéséhez szükséges mélyreható és visszafordíthatatlan reformokat.

Az országjelentések értelmében mindenekelőtt a következő alapvető fontosságú területeken van szükség reformokra: jogállamiság, emberi jogok, demokratikus intézmények, közigazgatás, valamint gazdasági fejlődés és versenyképesség. Ezek mind olyan területek, amelyeken még strukturális hiányosságok állnak fenn. Az országoknak megfelelően végre kell hajtaniuk a reformokat, és konkrét eredményeket kell felmutatniuk. A Bizottság továbbra is szakpolitikai támogatást és célzott pénzügyi segítséget nyújt majd a reformtörekvések előmozdításához.

A gazdasági reformprogramok éves értékelései szerint továbbra is gazdasági növekedés tapasztalható, és a partnerországok folytatják erőfeszítéseiket a makrogazdasági és költségvetési stabilitás megerősítése érdekében. Az értékelések ugyanakkor megállapítják, hogy folytatni és fokozni kell a kiegyensúlyozott szakpolitikai intézkedéseket, a reformokat pedig fel kell gyorsítani. (A teljes közlemény itt olvasható.)


Biztonsági unió: új intézkedések a terrorcselekmények és bűntettek ellen

Az Európai Bizottság ma újabb lépéseket tett a terroristák és a bűnözők mozgásterének szűkítése céljából: intézkedési javaslatokat terjesztett elő, amelyek azt célozzák, hogy megfosszák a terroristákat és a bűnözőket a bűncselekmények megtervezéséhez, finanszírozásához és végrehajtásához szükséges eszközöktől.

A Bizottság által előterjesztett intézkedések főbb elemei:

  • a személyazonosító igazolványok biztonsági elemeinek tökéletesítése és az okmányokkal való visszaélés visszaszorítása;
  • a bűnüldöző és az igazságügyi hatóságok pénzügyi információkhoz való hozzáférésének javítása;
  • a terroristák robbanóanyag-prekurzorokhoz való hozzáférésének további korlátozása;
  • a tűzfegyverek behozatalával és kivitelével kapcsolatos ellenőrzések szigorítása.

A Bizottság arra vonatkozóan is jogszabályjavaslatokat dolgozott ki és terjesztett elő, hogy a rendőri és igazságügyi hatóságok az ediginél egyszerűbben és gyorsabban tudják beszerezni a bűnözők és terroristák utáni nyomozáshoz és a velük szembeni büntetőeljárásokhoz szükséges elektronikus bizonyítékokat. Napjainkban a nyomozások több mint felében intéznek az eljáró hatóságok határokon átívelő megkeresést másik tagállamban vagy az EU-n kívül székhellyel rendelkező szolgáltatókhoz, hogy beszerezzék tőlük a birtokukban lévő elektronikus bizonyítékokat, pl. szöveges üzeneteket vagy e-maileket. Az új szabályok biztosítani fogják, hogy online és más tagállamokban is lenyomozhatóak legyenek a nyomravezető információk, ugyanakkor pedig az összes érintett jogainak és szabadságainak megfelelő védelmét is garantálják majd.

A ma előterjesztett intézkedéscsomag felgyorsítja a belső biztonság javítása és az azonosított kiskapuk bezárása céljából folyó uniós szintű erőfeszítéseket. A Bizottság a fentieken túl jelentésben számolt ma be további, a biztonsági unió tényleges és hatékony kiépítését előkészítő kiemelt kezdeményezések megvalósításáról.

A terroristák és bűnözők elleni intézkedésekről szóló sajtóközlemény itt olvasható, az elektronikus bizonyítékokhoz való hozzáférésről szóló közlemény pedig itt olvasható.