Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Következik a bírói függetlenség és a sajtószabadság teljes fölszámolása?

Következik a bírói függetlenség és a sajtószabadság teljes fölszámolása?

Zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból! – ezt javasolta a belga Pascal Arimont európai parlamenti képviselő a helyi tv-ben, mondván, Orbán Viktor többször túllépte a megengedett határt – adta hírül az osztrák Der Standard.

Választási kampányát az EU-ellenesség és az idegengyűlölet fűtötte és amúgy is kötelezettségszegési eljárás fenyegeti kormányát. Arimont képviselővel szemben azonban sokan úgy vélik, csak akkor válik kezelhetővé Orbán, ha mindinkább bevonják az uniós döntéshozatalba. Manfred Weber a gratulációjakor együttműködéséről biztosította a magyar kormányfőt. Nem beszélve arról, hogy 12 fideszes képviselővel a tagjai közt az Európai Néppárt a legerősebb frakció, amelyik továbbra is megosztott a Fidesz kizárásának a kérdésében.

Van mit ünnepelnie Orbán Viktornak a választási győzelmével – írja Adam Lebor a Financial Timesban. Kétharmadot csinált, a kommunizmus bukása óta a leghosszabb ideje regnáló kormányfő, és Európában egyre jobban ő határozza meg azt az agendát, aminek alapkérdése a nemzeti identitás. Orbán győzött, mert elhitette s választókkal, hogy Magyarországot egyfolytában támadják, vagy a liberálisok, vagy a civilek, az ENSZ vagy éppen Soros. A nyugati liberalizmust mi az új marxizmusnak tekintjük – így egy fideszes a Financial Timesnak. Schmidt Mária teljes tévútnak nevezi a nyugati liberalizmust, aminek jele egyebek között, hogy Németországban a szélsőjobb AfD képviseli gyakorlatilag az ellenzéket a Bundestagban. A szerző mindenesetre megállapítja, hogy a Brexiten és a migrációs gondokon túl a nemzeti identitás körüli új kulturkampf Európa jövőjét, egységét és stabilitását fenyegeti.

Orbán illiberális demokráciájának lényege, hogy olyan törvényeket hozzanak, amelyekkel megvédhetik vezetőiket és jogkörüket – jellemzi a rendszer lényegét a Time magazinban Ian Bremmer. A bíráknak és az újságíróknak az a dolguk, hogy bírálóik ellenében védettséget biztosítsanak a választott vezetőknek. Mert a népakaratot nem lehet aláaknázni – vélik a győztesek. A földcsuszamlással fölérő győzelemmel ismét alkotmánymódosító hatalomhoz jutott Orbán, ezért késedelem nélkül nekilát a bírói függetlenség felszámolásához is.  Még keményebben fog bánni a médiával, igyekszik majd bezáratni a CEU-t is, s nem kizárt, hogy beíratja az alkotmányba az uniós kvótarendszer megtagadását. Az unió megcsapolhatja ugyan a támogatási pénzeket, azonban aligha foszthatja meg jogaitól, hisz’ a mai szavazási rendszer ezt nem tenné lehetővé, lévén Orbán támogatói a szomszédos kormányfők. Mindezek következményeként nyilvánvaló, hogy Nyugat és Kelet megosztottságának problémája nem mellőzhető, mert Merkel és Macron Európáját most már akár az euro-szkeptikussá váló Olaszország is megvétózhatja.

Az amerikai neokonzervatív The Weekly Standard újságírója a Népszabadság volt amerikai tudósítójával, a Népszava jelenlegi főszerkesztőjével vitatta meg a választások utáni helyzetet, érintve a választási eredmény körüli, technikai problémáiból adódó bizonytalanságot is. Az ellenzék nehéz helyzetéről megjegyezi: Orbán balról és jobbról is kiszorította őket, nem hagyott helyet nekik a politikai térfoglaláshoz. Budapest a demokratikus értékrend egyetlen védőbástyája maradt, s a szabad gondolkodásnak aligha lehet gátat szabni, előbb-utóbb győzedelmeskedni fog, ám előtte még sokan elhagyják az országot.

Az amerikai Forward zsidó lap már a címében is meghökkent: Karjaiba fogadva az antiszemita Orbánt, Netanjahu cserbenhagyja a cionizmus eszméjét. A szerző szerint nem említhető egy lapon az egykori antiszemita Jörg Haider és Orbán Viktor. Pedig annak idején Izrael és Ausztria viszonya úgy megromlott, hogy még nagykövetét is visszahívta Bécsből. A mostani antiszemitizmus – ami például Orbán Viktor Soros-ellenes kampányában manifesztálódott – olyan veszélyes utat sejtet, mint ami egykoron a holokauszthoz vezetett. Orbán és Benjamin Netanjahu viszonyát, közös liberalizmus- és muzulmán-gyűlöletüket értékelve – a Charleston Egyetem professzora szerint – az izraeli kormányfő már nem elkötelezett élharcosa az európai antiszemitizmusnak, sőt ágyba bújt egy olyan ultranacionalista politikussal, aki Izrael barátjának mondja magát.

A The Guardian Alekszandar Vučić és Orbán Viktor barátságára, hasonló politikai karakterükre hívja fel a figyelmet, miközben megjegyzi, mindketten ígéretes kaméleonok, akik minden változásra képesek hatalmuk biztosítása érdekében. Kettejük legutóbbi, választások előtti találkozójáról kiszivárgott, hogy az uniós tagságra egyelőre sikertelenül aspiráló Vucsics és az ultranacionalista Orbán között szó esett a trianoni sérelmekről épp úgy, mint Szerbia Koszovó-sérelmeiről. Csak nehogy a területi és etnikai kérdések és követelések legyenek az Európai Unió soron következő válságtémái! – figyelmeztet a szerző. Az uniónak ezt azonnal meg kellene állítania, amíg ez nem késő.