Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csökkenő thm, növekvő hitelösszeg és futamidő

Csökkenő thm, növekvő hitelösszeg és futamidő
Varga Péter

Egy év alatt látványosan erősödött a lakosság hitelfelvételi aktivitása – derül ki a Netrisk.hu pénzügyi összehasonlító oldala, a bankkalkulator.hu adatai szerint. A cég az idei első negyedévben (az esztendővel ezelőttinél) 65 százalékkal több személyihitel-igényt továbbított, az átlagos összeg 1 280 000 forint volt, ami jó 6 százalékkal haladja meg a múlt év elején mért 1,2 milliós átlagot.

A többségében szabad felhasználású hitelekből álló minta átlagos futamideje eközben 48-ról 52 hónapra emelkedett, vagyis az ügyfelek egyre hosszabb távra mernek elköteleződni.

A hitelfelvételi kedv javulását egyrészt a kedvező gazdasági környezet segítette. Ennek eredményeképpen a tavalyinál átlagosan 8,6 százalékkal magasabb nettó jövedelmet tudtak bemutatni a hitelt felvevő ügyfelek. Másrészt egy év alatt számottevő mértékben estek a hitelkamatok is. A bankkalkulator.hu mintájában szereplő hitelek 72 százalékában szabad felhasználást jelöltek meg hitelcélként az ügyfelek, ezek átlagos thm-je (teljes hiteldíj-mutatója) 16-ról 13,4 százalékra csökkent egy év alatt. Jellemzően 2–3 százalékponttal csökkent a többi hitelfajtához (az adósságrendezéshez, az autóvásárláshoz, illetve az ingatlanfelújításhoz nyújtott) hitelek thm-je is.

Hitelcélonként látványosan eltérnek a felvett személyi hitelek havi törlesztőrészletei. A szabad felhasználású hitelek esetében havonta átlagosan 30 ezer forintot fizetnek vissza az ügyfelek a banknak, az adósságrendezésnél 34, az autóvásárlásnál 38, az ingatlanfelújításnál 46 ezer forint az átlagos havi törlesztés mértéke.

A várakozásoknak megfelelően az online hiteligénylők háromnegyede a 26–55 év közötti korosztályból kerül ki. A vizsgált hiteligénylések 8 százaléka 65 évesnél idősebbek nevéhez fűződik. Ez utóbbival kapcsolatos kérdésére szerkesztőségünk ezt a választ kapta: „Az életkor alapján a kondíciók nem változnak, jogszabály szerint nem lehet hátrányosan megkülönböztetni az igénylőket, viszont a bankok minden egyes igényt egyedileg bírálnak el.”

Az idei kilátásokról a Netrisk szakértője elmondta: lendületesen folytatódik a lakossági hitelezés bővülése, mivel a jövedelmek emelkedésével párhuzamosan várhatóan tovább javul majd a lakosság hitelképessége. Ennek hatására mind a megkötött szerződések száma, mind az egyes szerződések átlagos hitelösszege tovább emelkedhet 2018-ban.