Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Arany-kéziratok közszemlén a költészet napján

Arany-kéziratok közszemlén a költészet napján
(Tudósítónktól)

Szerdán, április 11-én, a költészet napján délelőtt 10 órától láthatók Arany János kéziratai a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban. A kincseket az Arany János-kiállítás kurátora, illetve a Kézirattár munkatársa 13 és 15 órakor be is mutatja az érdeklődőknek.

Az Arany János bicentenárium (*1817. március 2.: a költő születésének 200. évfordulója) egyik legnagyobb eredménye, hogy a Toldi írójára irányuló figyelem a születésének 201. esztendejében is töretlenül folytatódik. 

A tavalyi emlékévben a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteménye számos ritka dokumentummal gyarapodott a költő és családja hagyatékából. Az idei költészet napján ezek a becses, eddig soha nem látott kéziratok lesznek láthatók.

Megtekinthető a Nógrád vármegyének írt az a levél, amely Arany János egy eddig kevéssé ismert szerepét, a közéleti embert jellemzi. Írótársaihoz hasonlóan a kiegyezést megelőző, sorsfordító 1859–61. években szülőföldje városai, Nagyszalonta, Nagyvárad keresik fel, hogy mint nagytekintélyű, országos hírű művész vállaljon politikai szerepet, induljon a választásokon, sőt maga Tisza Kálmán kéri fel a képviselő-jelöltségre. Arany szándékai azonban egyértelműek:

Az én pályám, bár nyilvános, de a politikaitól annyira különböző volt mint ez ideig, hogy nagy öncsalás kellene arra nézve, hogy magamat a követi pálya betöltésére képesnek gondoljam, s bár a hazának joga van minden honfitól megkívánni a szolgálatot, azt hiszem, csak kárára lennék érdekeinek, ha olyan állásban akarnám szolgálni, mely tehetségeimmel kedvező arányban nincs. 1848-ban, igaz hogy félig erőltetve, hagytam nevemet szerepelni a jelöltek lajstromán: de azóta öregbedett tapasztalásom, és megtanultam, „kiki a maga szerepében”. [Arany János levele Rozvány Györgynek, 1861. márc. 1. = AJÖM XVII. 521.]


Facebook esemény (egyéb programok a Költészet Napján a múzeumban) >

A nagy sikerre való tekintettel az Arany János – Önarckép álarcokban című kiállítás nyitvatartása meghosszabbodik 3 hónappal, előreláthatólag 2019. február 28-ig. Az Arany és a fotográfia – Országh Antal fotográfus emlékére rendezett rendkívüli kiállítás viszont már csak két hónapig látogatható. Egy egészen különleges tárlatról van szó, ahol, a többi között, eddig soha előtte kiállított Arany-fotók láthatók. A középpontban az Arany János családjáról készített fénykép áll, amelyet eddig eredetiben még nem láthatott a nagyközönség. Az Arany-képek mellett Országh Antal grafikus, fotográfus, műfordító és színpadi szerző szerteágazóan értékes munkásságát és korát is bemutatja a múzeum. Egy kalandos életű, egyénit alkotó és talán napjainkra elfeledett művész életének kibontására kerül sor. A tárlat felfedi vadregényes életét képein, rajzain és festményein keresztül, és rámutat a magyar színházi élettel való kapcsolatára, hiszen Országh elsősorban a kor színészenagyjait fényképezte, mint például Egressy Gábort, Szerdahelyi Kálmánt, Szilágyi Pált. A kiállítás kurátora: E. Csorba Csilla, művészettörténész.