Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 22. Az év 143. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739425. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Látványos a cégalapítási kedv

Látványos a cégalapítási kedv
Opten-információ

A tavalyi azonos időszakinál tizedével több, 7127 új cég alapítását jelentették be az idei első negyedévben. „A 2012 óta folyamatosan szigorodó cégjogi környezet, úgy látszik, mostanra meghozta eredményét: a cégalapítási és a gazdasági trend közeledik egymáshoz” – jelentette ki Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A múlt évekre ez kevéssé volt igaz: 2012 előtt a tömeges cégalapítás volt a jellemző – függetlenül a gazdaságtól. A hat évvel ezelőtti cégjogi szigor viszont a cégalapítások drasztikus visszaesésével járt, majd stagnálás következett a múlt négy évben, miközben a gazdaság teljesítménye javulni kezdett.

Hosszú távú következtetéseket persze nem érdemes levonni 2-3 negyedév eredményeiből, még akkor sem, ha az utóbbi időszak bizakodásra ad okot. A tavalyi utolsó és az idei első negyedévben is stabilan növekedtek a cégalapítási számok, ami azért is különleges, mert gyakorlatilag 2012 óta nem volt két egymást követő negyedév, amikor nőtt volna a frissen létrejött cégek mennyisége.

Természetesen a magas cégalapítási arány önmagában nem megváltás a hazai gazdaság számára. Jó jel viszont, hogy a gazdasági teljesítmény szinkronban van a cégalapítással, ám a tartóssága még kérdéses, illetve a cégek várható élettartama sem ígérkezik túl hosszúnak.

„Ágazatonként tekintve: a múlt évtizedre jellemző volt, és most is bebizonyosodott, hogy az építőipar reagál a legérzékenyebben a gazdaság változásaira” – mondja az Opten szakértője. Az építőipar idestova egy éve növekedő cégalapítási számokat produkál, de ez eddig kevés volt az össz-ágazati cégalapítási kedv látványos javulásához. Az építőiparhoz felzárkózott az energetika, a közigazgatás, a vendéglátás és a logisztika, így ezen ágazatokkal összességében már általános cégalapítási hullámról is beszélhetünk.

A cégalapítási számoknál azonban még mindig több a cégtörlés: az idei első negyedévben 8879 volt, ami 13 százalékkal alacsonyabb ugyan az előző évinél, ám 7 százalékkal magasabb a 2017. negyedik negyedévi értéknél.

Mindez arra enged következtetni, hogy még korántsem következett be az egyensúlyi helyzet. A cégek száma összességében csökken, és a cégstruktúrának szüksége is van további tisztulásra. Kérdés, hogy a most kezdődő cégalapítási hullám mennyire lesz tartós, illetve meddig élnek majd 2018 „újszülött” gazdasági társaságai.