Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Adatigénylés az esetleges választási csalások felderítésére

Adatigénylés az esetleges választási csalások felderítésére
TASZ-sajtóközlemény

A magyar és a román hatóságok arról állapodtak meg, hogy április 8-án, a magyarországi országgyűlési választások napján is nyitva tart majd az a tíz ideiglenes határátkelőhely, amelyet átalában csak szombatonként használhatnak a két ország állampolgárai.

Az Origo szerint[1] Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ennek szükségességét így magyarázta március 22-én: „Számítunk arra, hogy a határon túliak nagy számban leadják a szavazatukat. Azt szeretnénk, ha a következő országgyűlés az egész világ magyarságának a politikai akaratát tükrözné.”

Mindez azért furcsa, mert a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, nekik semmi okuk átkelni a magyar–román határon a választás napján. Kivéve, ha létesítettek a határon innen is lakcímet avégett, hogy ne csak pártlistára, hanem egyéni kerületi jelöltre is szavazni tudjanak.

Bár az ezt követő hetekben olyan információk jelentek meg, amelyek szerint tömegesen jelentettek be kettős állampolgárságú szavazópolgárokat határhoz közeli településekre, valójában nem tudható, ténylegesen ez hány ember.

A TASZ és a Political Capital ezért adatigényléssel fordul a Nemzeti Választási Irodához és a Belügyminisztérium nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkárságához: két évre visszamenőleg kikérendő a névjegyzéki adatokat havi bontásban avégett, hogy láthassuk, történt-e látványos változás a választópolgárok számát illetően, és ha igen, mikor.

Ezen adatok ismerete nélkül ugyanis lehetetlen megállapítani, hogy pánikkeltésről vagy tényleges visszaélésekről van-e szó.