Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 22. Az év 143. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739425. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Stájerország zöld szívvel, szívélyesen várja a magyarokat

Stájerország zöld szívvel, szívélyesen várja a magyarokat
(Munkatársunktól)

Immár sokéves megfigyelés, ám a titkot mostanáig sem sikerült megfejtenem: akárhányszor idénybeharangozó sajtótájékoztatóra érkeznek Budapestre a stájer idegenforgalom ernyőszervezetének, Stájerország Tartományi Idegenforgalmi Hivatalának (Steiermark Tourismus) a munkatársai, az időjárás mindig illeszkedik hozzájuk. Tavaly ősszel aznap jöttek, amikor otthon, náluk beköszöntött az első, nagy havazás, a téli idény leglátványosabb jele, ekként a legjobb időben számolhattak be a síszezon újdonságairól.

A minap újra nálunk jártak, akkor viszont a tavasz legszebb napjait idéző, ragyogó napfény köszöntötte a gráci vendégeket a magyar fővárosban, tehát megint csak időszerű volt a beszámolójuk a stájer tavasz és nyár programválasztékáról.

Szokás szerint mindenekelőtt (mivel a téli idény még tart ám, vastag hótakaró borítja a legzöldebb osztrák tartomány hegyeit) a múlt nyár eredményeiről számolt be Erich Neuhold, Steiermark Tourismus vezetője. Kiderült: minden idők legsikeresebb szezonját zárták: a vendégéjszakák száma első alkalommal lépte át a bűvös 7 milliós határt: tavaly májustól októberig 2 384 665 üdülővendég érkezett Stájerországba, és összesen 7 066 064 éjszakát töltött a hazánkkal földrajzilag nem érintkező, ám délnyugati határunktól alig húsz kilométerre kezdődő Stájerországban. A kiemelt szerepet betöltő turisztikai kínálatok – a Gleccsertől a borig túraútvonal, a stájer borvidéki kerékpártúra és az új szabadtéri kulturális programok - mellett olyan rendezvények vonzották a vendégeket Stájerországba, mint a csaknem hat évtized óta pompás látványosságnak számító Bad Aussee-i nárciszfesztivál, a Forma–1 Grand Prix, a styriarte, a MotoGP, az AirPower, meg a sok-sok eszem-iszom ünnepség.

Közelsége, továbbá természeti és épített szépségei, elsőrendű síterepei (ne feledjük: a Dachstein a hozzánk legközelebbi gleccsersíterep, ahol még nyáron is lehet hógolyózni!) okán honfitársaink is szívesen időznek Stájerországban: tavaly nyáron csaknem tizedével többen jártak „odaát”, a statisztika szerint mintegy 39 ezren, és jó 127 ezer éjszakát töltöttek el ott, tehát háromnál is több alkalommal aludtak Stájerországban.

Tekintettel arra, hogy német nyelvterületen különös varázsa van az évfordulóknak (ha éppen nem lenne is, kitalálnak néhányat!), ekképpen 2018 megint csak az évfordulók időszaka a zöld tartományban:

• 340 évesek a Bad Gleichenbergben található János-források (Johannisbrunnen Heilwasser);

• 300 éves a mariazelli „Apotheke zur Gnadenmutter” gyógyszertár;

• 100 éve emelte városi rangra Deutschlandsberget az utolsó osztrák császár és magyar király, I./IV. Károly;

• 60 éves Franz Gsellmann világmasinája;

• 50 éves a buktabár Wenigzellben.

Továbbá: 800 éves a Grác-Seckau egyházmegye; 750 éves Oberkapfenberg vára; Peter Roseggerre is emlékeznek, miután 175 éve született és 100. éve hunyt el; a styriarte művészeti fesztivál a 100 éves Osztrák Köztársaságot ünnepli; 50 éves a Wilder Berg Mautern élménypark; 40 éves a Bad Radkersburg-i termálforrás; 30 éves az Erzberg látványbánya és a muraui famúzeum; 25 éves az Edlseer együttes, amelyet Mariazellbe tartó gyalogos zarándoklattal ünnepelnek (július 4–8.);

20. alkalommal tartják meg a Murtal Classic oldtimer-találkozót és versenyt; 15 éve nyílt meg a Gráci Művészetek és Irodalom Háza a Mura-szigeten; 10 éve lett Grác Ausztria ínyencfővárosa...

Aki az egész nyarat túrázással szeretné tölteni, az jelentkezzék Stájerország legjobb nyári munkájára! A tartományi idegenforgalmi hivatal két olyan személyt keres, aki a nyáron szívesen bejárná Stájerországot a „Gleccsertől a borig” túraút északi, illetve déli útvonalán. Útközben pedig meg is írná a kalandjait a külön erre a célra létrehozott honlapon, ahová a túrázás közben készített fotóit és videóit is feltölthetné. A két kiválasztott felszereléséről a Northland cég gondoskodik, a túracipőket a jó 90 év óta jeles márka, a Dachstein adja. A szerencsés kiválasztottaknak csak a túrázás szeretetét és jó kommunikációs képességet kell magukkal vinniük. Alighanem jó szemű, a sportot kedvelő magyar újságírók sikerrel pályázhatnak, hisz' semmi egyéb teendőjük, mint meglátni, megírni, fényképen, videón megörökíteni mindazt, ami érdekes lehet a reménybeli vendégek számára.

A St. Marienből való Johannes Platzl már jelentkezett is szuperturistának.

Ezzel az egyedülálló ötlettel szeretné a Steiermark Tourismus felhívni a figyelmet a tartomány nagyszerű túrakínálatára, valamint arra buzdítani a túrázókat, hogy ők maguk is nekivágjanak Stájerország felfedezésének. A szupertúrázó honlapon minden túrázónak lehetősége nyílik, hogy az egyes szakaszok megtétele közben készített fotóit és a hozzájuk kapcsolódó élményeit feltöltse a „hősök galériájába”. A túrázók szakaszról szakaszra léphetnek előre ebben a különleges galériában és minden olyan túrázó, aki a teljes északi vagy déli útvonalat bejárja, kiérdemli a szupertúrázó címet. Az északi útvonal 35 és a déli útvonal 25 szakaszát figyelembe véve ez semmi esetre sem kis feladat, de annál szebb kihívás, amelyet évről évre és szakaszról szakaszra teljesíthetnek az elszánt túrázók, miközben bejárhatják és még jobban megismerhetik Stájerországot, Ausztria zöld szívét.

Tehát érdemes jelentkezni és két hónapon át Stájerországban túrázni. Itt találhatók a legfontosabb adatok a jelentkezéshez, április elejétől pedig az egész oldalt megnyitják a látogatók előtt.

A hiúz (az ORF Steiermark felvételén) az erdő misztikumának szimbóluma. A jelenléte érezhető, de megpillantani csak a legritkább esetekben engedi magát. Aki lázasan keresi, az biztosan nem is találja meg. A találkozás egy hiúzzal maga a természet adománya. A félénk állat élettere, a vadon az, amelynek megismerésére és felfedezésére a legtöbb ember vágyakozik. És ebből már alig található néhány egész Európában. Az utolsó (erdei) vadonok egyike Ausztriában, mégpedig három tartomány, Stájerország, Felső- és Alsó-Ausztria találkozásánál található. Ez a vidék pedig nemcsak egész Ausztria legtöbb természetvédelmi területével dicsekedhet, hanem a múlt nyártól az ország egyetlen UNESCO természeti világöröksége is. Ennek köszönhetően pedig a Kalkalpen Nemzeti Park bükkerdői és a Dürrenstein vadonja ugyanolyan értékesnek számítanak, mint például a Yellowstone Nemzeti Park vagy éppen a Galápagos-szigetek.

Gesäuse Nemzeti Park: Stefan Leitner felvétele.

De mit ér az összes vadon a különféle díjaival és elismeréseivel együtt, ha nem lehet testközelből felfedezni? Ezen változtat a nyár végétől majd a hiúzösvény-távtúraútvonal, amely a Gesäuse és Kalkalpen Nemzeti Parkot, valamint a Dürrenstein vadonját köti össze egymással. Ez a távtúra-útvonal számos meglepetést tartogat: a szakaszok személyre szabott összeállításától kezdve a szállásról szállásra történő csomagszállításig. A több mint 200 kilométer hosszú túraútvonal kiindulópontja a felső-ausztriai Reichramingban található. Ezután a Hintergebirgén (Kalkalpen Nemzeti Park) és a Haller Mauern hegységen át juthatunk el a Gesäuse Nemzeti Parkba. A Gesäuse rideg, sziklás hegyeit követően az útvonal az Elő-Alpok hegyein át vezet a Dürrenstein vadonba, majd Lunz am See-ben ér véget. Az összesen 12 szakaszon több mint 20 000 méternyi szintkülönbséget küzdhetnek le a túrázók. 

A legendás fehérek, a lipicai lovak otthonához 72 km hosszú regionális kitérő vezet a boráról ismert Stainzból az idén 220 esztendős Piber méntelephez. Menet közben a túrázók megismerhetik a Stainz kastélyt és egyedülálló vadászati múzeumát, a Schilcher borút mentén bejárhatják a környék szőlőskertjeit, míg meg nem érkeznek a lipicai lovakhoz. A kerékpártúra közepesen nehéz, de kulináris pihenőhelyekben sincs hiány.

Dél-Stájerország is várja a magyar biciklis turistákat: az 56 km hosszú kerékpárút a Genussregal ínyencüzletről ismert Vogauból indul, majd Gamlitzon és Sernaukogelen át Leutschachba vezet, innen tovább Eibiswaldba és Schwanbergbe. Ezen az útvonalon is számos vidéki borozó, borászat és fogadó várja a megpihenni és új gasztronómiai élményekkel gazdagodni vágyókat. - További tudnivalók a stájer borvidék kerékpárútról; tessék kattintani!

A Schladming-Dachstein régió új Bike & Hike ajánlata a kerékpározást és a túrázást köti össze egymással, miközben kihasználja mindkét sportág előnyeit: a hosszú erdei utakat és hegyi ösvényeket időt spórolva, hegyikerékpárral vagy elektromos biciklivel tehetik meg a vendégek. A kerékpár összesen 25 Bike & Hike állomáson adható le, mielőtt egy kiadós túrázás következne a környező hegyekben. A túrázást követően pedig a hegyről a völgybe történő lejutáshoz ismét rendelkezésre áll a kerékpár. Az elektromos kerékpárok térhódításának jegyében 21 Bike & Hike állomást szereltek fel Bosch márkájú elektromos kerékpárok töltésére alkalmas eszközzel.

Évről évre keresettebbek a kutyával történő üdülések. Mivel Stájerországban a kínálat rendkívül nagy, a Steiermark Tourismus nemcsak a pfotencheck.com által ellenőrzött szálláshelyeket ajánlja, hanem azokat a kirándulóhelyeket is sorra veszi, amelyek kutyával is felkereshetők. Vannak szálláshelyek 2-től 5 tappancsig történő besorolással, amelyek a kutyatulajdonosok és kutyáik minden igényét kielégítik. Egy 3 tappancs besorolású szálláshely kínálatában szerepel például jutalomfalat a kutyáknak, egy itatórész a szálláshely bejáratánál, valamint alvópléd, itató- és etetőtál a szobában.

Stájerország egyedülálló vízkinccsel rendelkezik. A tartomány idegenforgalmi honlapján a nyári szezonban minden második látogató a frissítő és életet adó vízhez kapcsolódó oldalakat keres fel, legyen szó a vizek mentén történő túrázásról, a fürdőtavakról, a folyó menti kerékpárutakról vagy a tóparti kirándulásokról stb. A leggyakoribb keresőszó egyébként a Grüner See. A vízhez kapcsolódó kínálatból: fürdőtavak, szabadstrandok, natúrparkok, szurdokok, lápok, termálfürdők, túrázás a vizek mentén, folyók menti kerékpárutak. A részletekért szíveskedjék ide kattintani.

Amennyire vonzó és magával ragadó a dél-stájer táj, legalább olyan sokszínű élményeket tartogat az itt található natúrpark is a látogatóknak. Az olyan természeti látnivalók, mint a Demmerkogel pillangóktól tarka mezője, az Attems-láp megtekintése mellett természetesen az ott termő gyümölcsök és a belőlük készülő finomságok is megkóstolhatók. A kínálat a biobortól kezdve a levendula-különlegességeken és pezsgőkön át egészen az ízletes sajtokig terjed. A természeti park specialitásait előállító gazdák a munkájukkal alapvetően hozzájárulnak a kultúratáj megőrzéséhez és ezzel a búbos bankák, a denevérek, a kuvikok és a remetebogarak, valamint számos további állatfaj életterének megóvásához.

Változatos ínyenctúrákat is ajánlanak a turisztikai szakemberek csoportoknak (7-50 főig), a csoport saját buszával, a túra egy vidéki borozóban, Buschenschankban zárul, vezetett séta a Grottenhof Natúrpark Központtól a következő témakörökben: „Bor, bor, te kedélyes”, „Levendula illata száll a levegőben” vagy „Szív, mire vágyhatsz még” – sör- és sajtkóstolással.

És ha már kóstoló: az idén 10 éve ínyencfőváros Grác, Ausztria első és azóta is egyetlen ínyencfővárosa. Az elmúlt tíz évben a kulináris városnéző túrákon összesen 14 000 résztvevőt, a gyermekeknek szervezett főzőkurzusokon 2000 gyermeket regisztráltak, a világon egyedülálló gráci hosszú asztalnál összesen 5400 személyt láttak vendégül.

Az idei újdonság a Joanneum Egyetemes Múzeummal közös „Ínyenctúra a múzeumban” (április végétől szeptember végéig). Négy múzeum is kínál különféle gasztronómiai vonatkozású programokat. A történelmi múzeumban (Terülj, terülj asztalkám!), a néprajzi múzeumban (Hajdina történetek), az eggenbergi régészeti múzeumban (A régi rómaiak konyhai titkai) és a Stainz Mezőgazdasági Múzeumban (A gabonától a kenyérig, a vajas kenyérig) kulináris élményekkel egybekötött különleges tárlatvezetések is szerepelnek a programkínálatban. Bor, gasztronómia és tapasztalatcsere: áprilisban első alkalommal rendezik meg a Gastro Affairs fesztivált a dél-stájer vendéglátósok, borászok és termelők szakmai fórumaként.

Ausseerlandban június 22-től 24-ig rendezik a szajblingfesztivált. A halászattal kapcsolatos első említések Ausseeben 1280-ből származnak, és a szajblingok már akkor nagy népszerűségnek örvendtek. Ma ez a halfajta, a pataki pisztráng különösen fontos szerepet tölt be az osztrák gasztronómiában. Elsősorban a jéghideg és kristálytiszta vizekben érzi jól magát, így az Ausseerland és Salzkammergut régió gleccservízzel táplált tavai tökéletes életteret kínálnak ennek a halfajnak.  

Stájerországban új és eredeti lehetőségek állnak az üdülővendégek rendelkezésére, hogy visszaállítsák belső egyensúlyukat – hangzott el a budapesti sajtóeseményen. Az energiaraktárakat a legkönnyebben és leggyorsabban a természetben tölthetjük fel újra és Ausztria zöld szívében az üdülővendégeknek erre most 22 partnernél és aktuálisan 45 zölderő-ajánlatnak köszönhetően nyílik lehetősége. Az ajánlatok egyik központi eleme, ami tulajdonképpen a zölderő-tréner feladata is egyben, hogy útmutatást adjon a vendégeknek, valamint lehetőséget kínáljon az elmélkedésre. Csak egy a sok-sok lehetőségből: a Zirbitzkogel-Grebenzen Natúrpark területén, Mariahofban található Pichl kastélyt erdők és mezők veszik körül. A generációk óta ápolt és gondozott környezet a félrevonulás és az energiával feltöltődés fontos helye lett a vendégek számára. A jó levegő, a nyugalom, a biztonság érzése, az erdő illata és hűs talaja – mind-mind a természet vény nélkül is kapható gyógyszerei, amelyek csodálatos hatást képesek kiváltani emberi testből és lélekből.

Évfordulók említésével kezdtük, fejezzük is be egy jubileummal: 800 esztendős a Grác-Seckau egyházmegye. Stájerország kulturális fővárosa, az UNESCO világörökségek közé választott óvárossal büszkélkedő Grác a kiindulópontja annak a négynapos stájer utazásnak, amelynek középpontjában a kultúra és a Grác-Seckau egyházmegye fennállásának 800. évfordulója áll. Az üdülővendégek közvetlenül az óvárosban, a Mura partján lakhatnak, így a kulturális látnivalók és az egyházi építészet kiemelkedő remekművei is csak néhány lépésnyire találhatók. A Dél-Stájerországban tett kirándulás alkalmával a résztvevők elmerülhetnek a Seggau várkastély csodálatos világában, valamint felfedezhetik a vidék borait és kulináris kínálatát is.

A gráci dóm megtekintése, valamint az impozáns gráci óvárosban tett városnéző séta mellett a Seggau várkastély felfedezése és a kastély spirituális helyszíneinek megismerése is szerepel a programban. Ezenkívül olyan különleges kulináris élmények is várnak a vendégekre, mint a látogatás egy vidéki borozóban (Buschenschank), ahol egy tradicionális fatényáros uzsonnát is elfogyaszthatnak. A Seggau várkastély egyik különlegessége, hogy itt található Stájerország legnagyobb történelmi harangja: a „seggaui Liesl”. A harangot mind a mai napig minden pénteken és vasárnap 12 órakor emberi erővel szólaltatják meg.