Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Olcsó euróátutalás az EU teljes területén, méltányosabb valutaátszámítás 

Olcsó euróátutalás az EU teljes területén, méltányosabb valutaátszámítás 
Infovilág

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő avégett, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban is csökkenjen a határokon átívelő, euróban teljesített átutalások költsége. Az euróövezet fogyasztói és vállalkozásai már jelenleg is rendkívül alacsony díjat fizetnek határokon átívelő ügyletek esetében. A hatályos szabályok értelmében számukra nem jelent különbséget, hogy saját országukban vagy az euróövezet valamely másik tagállamában bonyolítanak-e le euróügyleteket. (Ilusztráció: napi.hu)

A mai javaslat célja, hogy ezt az előnyt az euróövezeten kívüli uniós országok, köztük Magyarország lakosaira és vállalkozásaira is kiterjessze. A javaslat alapján az euróövezeten kívüli uniós tagállamok között euróban teljesített fizetési műveletek után ugyanakkora díjat kell majd fizetni, mint az adott tagország hivatalos pénznemében eszközölt, egyenértékű belföldi fizetési műveletekért, ami a gyakorlatban néhány euróra vagy pár centre fogja leszorítani a díjakat. Ez lényeges változás, mivel egyes euróövezeten kívüli tagállamokban egy egyszerű átutalásért is horribilis díjakat számolhatnak fel (akár 24 eurót is egy 10 eurós átutalás esetében!).

A Bizottság a mai napon a valutaátszámítási szolgáltatások átláthatóságának és versenyének erősítésére is javaslatot tett azokra az esetekre vonatkozóan, amikor a fogyasztók a sajátjuktól eltérő pénznemben vásárolnak árukat és szolgáltatásokat. Jelenleg a fogyasztók az esetek többségében nem kapnak tájékoztatást a valutaátszámítással járó ügyletek költségéről, illetve nincsenek tisztában azzal. Ez pedig gyakran ahhoz vezet, hogy a fogyasztókat tisztességtelen módon a drágább valutaátszámítási lehetőség felé terelik.

A javaslat ezért előírja, hogy a fogyasztókat teljeskörűen tájékoztatni kell az ilyen jellegű fizetési műveletek előtt (pl. mielőtt külföldön használják kártyájukat, legyen szó akár bankjegykiadó automatából való készpénzfelvételről, akár kártyával történő fizetésről). Fontos, hogy a fogyasztók a kapott tájékoztatás birtokában össze tudják hasonlítani a különböző valutaátszámítási lehetőségeket, és így megalapozott döntést tudjanak hozni. A javaslat értelmében az Európai Bankhatóság kap majd megbízást arra, hogy kidolgozza az átláthatóság növeléséhez szükséges szabályozástechnikai szabványt.(A teljes közlemény itt olvasható.)

Tájékoztató: Olcsóbb euróátutalás és méltányosabb valutaátszámítás

A javaslat szövege

Határokon átívelő fizetési műveletek: kérdések és válaszok

Általános információk a határokon átívelő fizetési műveletekről

 

Eddig kilenc millióan kapcsolódtak be az uniós jogalkotásba


Az európai polgári kezdeményezés, melynek intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be 2012-től, lehetővé teszi, hogy 1 millió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár felkérje az Európai Bizottságot jogalkotási javaslatok előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken.

Az Európai Bizottság a mai napon elfogadta az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet alkalmazásáról szóló második jelentést. A jelentésből kiderül, hogy becslések szerint összesen 9 millió európai polgár támogatott európai polgári kezdeményezéseket a 28 uniós tagállamban azóta, hogy az eszköz 2012-ben hatályba lépett. Ez idáig négy sikeres kezdeményezés gyűjtött össze egyenként több mint 1 millió aláírást, és a Bizottság közülük három esetében vállalta, hogy intézkedéseket hoz.

A Bizottság a több mint 1 millió polgár támogatását elnyert 4 polgári kezdeményezés közül a „Szüntessék be az élveboncolást!” („Stop Vivisection”) kezdeményezésre nem jogalkotási intézkedéseket hozott válaszul; „A víz közjó, nem árucikk!” („Right2Water”) kezdeményezésre reagálva tavaly februárban az ivóvíz-irányelv módosítását javasolta; a „Tiltsák be a glifozátot, és védjék meg az embereket és a környezetet a mérgező növényvédő szerektől!” („Ban glyphosate and toxic pesticides”) elnevezésű kezdeményezés nyomán pedig jogalkotási javaslatot jelentett be, mely a tudományos értékelés és a döntéshozatal átláthatóságának javítására irányul.

A Bizottság 2017. szeptember 13-án javaslatot tett egy új rendeletre, amely még hozzáférhetőbbé, kevésbé nehézkessé és könnyebben használhatóvá teszi majd az az eszközt a polgárok és a szervezők számára. (A teljes közlemény itt olvasható.)

Az európai polgári kezdeményezés honlapja

Az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet

A Bizottság második jelentése az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet alkalmazásáról (angolul)

A Bizottság javaslata az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet felülvizsgálatára