Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hernádi Judit kapta a Psota Irén-díjat

Hernádi Judit kapta a Psota Irén-díjat

Zsúfolásig telt meg ma (is) a pesti Rózsavölgyi Szalon. A színházi világnap alkalmából adták át a Psota Irén-díjat. Hernádi Judit kapta meg – 90 jelölt közül őt választotta a szakmai grémium, amelynek tagja a díjat alapító Almási Éva, a nemzet színésze, Törőcsik Mari és Ungvári Tamás is. (A képen: Hirtling István és Hernádi Judit.)

Szívet melengető, gyönyörű ünnepség volt. Ritka az ilyen manapság. Psota fotói és naplórészletei idézték fel a művészi lét szépségeit, kínjait, kételyeit, varázsát.

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész nevét őrző díjra minden magyarországi színház állíthat jelöltet. Hernádi Juditot az Átrium Film-Színház terjesztette fel az elismerésre „A félelem megeszi a lelket” című előadásban játszott szerepéért.

A Psota Irén-díj egy ezüst plakett, amelyen a Madách Színház legendás művésznőjének aláírása és kedvenc bohóca látható. A díjjal 500 ezer forint jutalom is jár.

Hernádi Judit művészetéről Hirtling István beszélt.  Ungvári Tamás író, műfordító, irodalomtörténész a díj kuratóriumának képviseletében méltatta Psota Irén egyik legméltóbb mai utódát. Törőcsik Mari, a nemzet színésze, aki szintén a kuratórium tagja, hangfelvételen idézte fel egyik találkozásukat a szolnoki vasútállomáson, ahol a vonatnál várta Hernádi Juditot, aki meglátván, zokogva borult a nyakába. Mert utoljára a mamája várta így a vonatnál. Azóta ő lett a „mamája”.

Ezen az ünnepségen is meghatódott Hernádi Judit; bár igyekezett ugyan megőrizni humorát, de jó, hogy kéznél volt a zsebkendője is.