Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kosztolányi digitálisan – adatbázis és irodalom

Kosztolányi digitálisan – adatbázis és irodalom
Toronyi Attila

A Nyugat kimagasló formaművészének közelgő születésnapjához időzítették a digitális Kosztolányi-kiadások és a Kosztolányi-adatbázis bemutatóját. Mint ma megtudtuk, az 1885. március 29-én született klasszikus műveinek kritikai kiadása folyamatosan megjelenik a világhálón, s így széleskörűen hozzáférhetővé válik mindenki számára. (Az archív képen: Kosztolányi Dezső a dolgozószobájában.)

Rohamléptékben zajlik a világon a digitális átalakulás, ami nem hagyja érintetlenül az élet egyetlen területét sem. Egyelőre még fej fej mellett vívja küzdelmét a Gutenberg-galaxis és a digitális média, de mindinkább szinte alapszabállyá válik, hogy ami nincs a neten, az nincs is. Tehát az sem elképzelhetetlen, hogy amit nem érdemesítenek digitális adatmentésre, annak a végleges feledés veszélyével kell szembenéznie. Számos irodalmi remekműnek is.

A könyvnyomtatást féltő művelődéstörténészek már évtizedek óta kongatják a vészharangot, ugyanakkor időről időre bizakodó vélekedéseket olvashattunk, például amikor a Harry Potter-könyveket bújta a fél világ. Ám kétségtelen: folyamatosan csökken a nyomtatott könyvek népszerűsége, következésképpen a példányszámuk is. A papír alapú könyvek szerelmeseihez képest Kínában már ma is nagyobb azok tábora, akik (csak) elektronikus könyveket olvasnak. A polihisztor Johannes Gutenberg találmánya, bizony, kezd kimenni a divatból. Jósolni nehéz („főként a jövőt illetően”), de meglehet: száz év múlva a lakásokban sokkal kisebb lesz a házi könyvtár.

Ennek az irányzatnak a felismerése sugallta a magyar irodalomtudomány portáljának létrehozását – a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) műhelyeként. De nem csupán a szakképzett filológusoknak érdemes rákattintaniuk a linkre: a széles közönség számára is mondandóval bírnak a találatok. A PIM részlege folyamatosan digitalizálja a Kosztolányi-köteteket, és bővíti a Kosztolányi-adatbázist (KAB), ahol a közeli jövőben rácsodálkozhatunk majd a széppróza és líra mesterének legendás zöld tintás kéziratfotóira.

Egyelőre az Aranysárkány, az Édes Anna és az Esti Kornél olvasható a neten. Nem csupán az egykori papír alapú kritikai kiadások internetes közzétételéről van szó, hanem megismerhetjük a szövegváltozatokat is. Láthatjuk az ihlettől cserbenhagyott szerző habozásait, javítgatásait is.

A kutatócsoport most a Pacsirta című regény feldolgozásával foglalkozik. Az elkészült digitális kritikai kiadásokat és adatbázist március 27-én, a Petőfi Irodalmi Múzeumban konferencián mutatták be az érdeklődőknek Kosztolányi 2.0 címmel.

Ugyancsak készül a Kosztolányi-adatbázis, amely elsősorban a tudományos érdeklődés kielégítését szolgálja. Segítségével a kutatók – a hagyományos könyvtár helyett – utánanézhetnek egy-egy újságban megjelent Kosztolányi-tárca első közlésének, felderíthetik az irodalomtörténeti összefüggéseket.

A DigiPhil programjai között az Arany János Tudástár építése, valamint Móricz Zsigmond levelezésének és kéziratos naplóinak digitális kiadása is szerepel.