Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Scania elkötelezett a szén-dioxid-kibocsátás felére csökkentésében

A Scania elkötelezett a szén-dioxid-kibocsátás felére csökkentésében
(Tudósítónktól)

Minden évtizedben a felére kell visszaszorítani a szén-dioxid-kibocsátást a Föld felmelegedésének a megállításához. Ezzel összhangban a svéd Scania most kitűzött két szigorú célt, amelyet 2025-re kell teljesítenie. Tevékenységének üvegházhatást okozó kibocsátását a felére kell majd csökkentenie világszinten, és ugyanezt a célt fogalmazta meg a szárazföldi szállítási logisztikájára is Európában és Latin-Amerikában.

A Scania a Párizsi Klímaegyezmény, valamint a fenntartható szállítási rendszer kialakítása iránti elkötelezettségével összefüggő céljainak teljesítéséhez folyamatosan dolgozik azon, hogy a lehető legkisebbre csökkentse termékeinek üvegházgáz-kibocsátását. Termelési folyamatainak és az energiahatékonyság javításával, valamint a megújuló forrásokra átállással éri majd el a célját. A Scania tavaly bejelentette elkötelezettségét: 2020-ra a fosszilis energiaforrásoktól mentes elektromos áramra áll át.

A Scania tevékenységében óriási mértékű a szállítás és szállíttatás. A világ egyik vezető autóbusz, vontató, valamint hajó- és ipari motorokat gyártó svéd cég a CO2-kibocsátást csökkentő új modellel 2025-re felére csökkenti Európában és Latin-Amerikában a szárazföldi szállítási logisztikai forgalmával járó károsanyag-kibocsátást.

 

Megállapodás a nehéz-gépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának nyomon követéséről

és bejelentéséről szóló első uniós jogszabályról

(Európai Bizottság Magyarországi Képviselete) Az Európai Parlament és a Tanács képviselői tegnap este előzetes megállapodást fogadtak el az új nehézgépjárművek – azaz teherautók és autóbuszok – üzemanyag-fogyasztásának és szén-dioxid-kibocsátásának nyomon követéséről és bejelentéséről. Az új rendelet lesz az első olyan uniós jogszabály, melynek a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátása áll majd a középpontjában.

A tiszta üzemű járművekre és a fenntartható mobilitásra történő átállás felgyorsítása mind a polgárok életminőségének és egészségének javítása, mind a Párizsi Megállapodásban rögzített uniós éghajlatvédelmi célkitűzések megvalósítása szempontjából elengedhetetlenül fontos. Ezen túlmenően komoly lehetőségeket kínál az európai gazdaság számára: meg fogja erősíteni az EU globális vezető szerepét a tiszta járművek terén, és az innovációnak is lendületet ad majd az európai gyártók körében.

Az új rendelet az átláthatóságot is növelni fogja, elősegítve, hogy a közlekedési szolgáltatók megalapozott döntéseket hozhassanak a járművek beszerzésekor, és csökkentsék üzemanyagköltségeiket.
Ahhoz, hogy a rendelet hatályba lépjen, az Európai Parlamentnek és a Miniszterek Tanácsának hivatalosan jóvá kell hagynia a tegnap este megszületett előzetes megállapodást.