Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Titanic, a budapesti filmfesztivál – huszonötödször

Titanic, a budapesti filmfesztivál – huszonötödször
Rusznák Gábor

A huszonötödik, jubileumi filmes mustra az idén a magyarok számára évtizedekig ikonikus április 4-én kezdődik Wes Anderson filmjével, az Ezüst Medve-díjas „Kutyák szigetével”. Ezután tíz nap alatt hét helyszínen 47 filmet láthat a közönség 35 ország alkotóitól. (Jelenet a Wes Anderson rendezte filmből.)

A budapestiek kíváncsiak rá, hogy miként látja egy izlandi vagy iráni rendező az élet nagy drámáit és erkölcsi-etikai kérdéseit; a fesztivál ezt a kíváncsiságot elégíti ki – mondta az Infovilágnak Horváth György fesztiváligazgató (a képen). Jobb oldalt: Borbély Alexandra.

A negyedszázados évfordulóját ünneplő Titanic filmfesztivál az idén kiemelten, hat vetítésen foglalkozik izlandi filmesek produkcióival. Ezen kívül külön szekciókban több filmmel is szerepelnek majd olyan művészek, mint a 2010-i Képzelt szerelmekből ismert Monika Chokri, vagy a francia-belga rendező házaspár, Hélène Cattet és Bruno Forzani. Szófiát és Berlint már megjárta ugyan, de a hazai közönség előtt a fesztiválon mutatkozik be először Bogdán Árpád társadalmi drámája, a Genezis. A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon az idén kilenc film száll ringbe a Hullámtörők-díjért, melynek odaítéléséről Európa legjobb színésznője, Borbély Alexandra, továbbá Dobos Tamás operatőr és a zsűri elnöke, Török Ferenc dönt majd.

Az első Titanic fesztivál óta eltelt huszonöt évben ugrásszerűen fejlődött a digitális technológia, egy mobiltelefonnal és egy számítógéppel szinte bárki készíthet filmet. De változtat-e ez bármit a filmek tartalmán, üzenetén? Horváth György szerint a film világában megjelent egy újkonzervatív hullám, amelyben az eddig túlfeszített formai jegyek visszafogottabbá válnak és átadják helyüket a finomabb rezdüléseknek, ahogyan ez megjelent például Enyedi Ildikó sikerfilmjében is.

„A technológia fejlődése látványosan csökkentette a gyártási költségeket, így mindenki számára ajtót nyitott a filmkészítés világába. Itt nem kizárólag újonc vagy feltörekvő rendezőkről beszélek, Steven Soderbergh például egy iPhone-nal forgatta új thrillerét, az Unsane-t.” (Allan Sørensen programigazgató)

„A filmek továbbra is a sorsdöntő kérdéseinkkel foglalkoznak: mi a dolgunk az életben, mi a felelősségünk, hogyan kell egymással bánnunk? A jó film az alkalmazott technológiától függetlenül mindig etikai kérdéseket feszeget, mi ebben a városban pedig kíváncsiak vagyunk arra, hogy egy ilyen kérdés milyen csavart kap, ha egy izlandi teszi fel, vagy milyen az, amikor etikai kérdéseket feszeget egy perzsa? A fesztivál ezt a kíváncsiságot igyekszik kielégíteni – fogalmazott az igazgató. A közönség rábízhatja magát a véleményvezérekre, de dönthet úgy is, hogy nyugodtan hátradől a fotelben és elfogadja a mi szelekciónkat. Arra biztatok mindenkit, hogy látogasson el a fesztiválra, a közönségtalálkozókra, hadd váljék a filmezés közösségi élménnyé” – mondta az Infovilágnak.

A részletes program elérhető a fesztivál hivatalos honlapján.