Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 12. Az év 133. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739415. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kastélyok gasztronómiai öröksége – Gödöllő várja az érdeklődőket

Kastélyok gasztronómiai öröksége – Gödöllő várja az érdeklődőket
LigetPress

Egyedülálló utazásra hívja látogatóit a Gödöllői Királyi Kastély, megmutatandó, milyen gasztronómiai szokások voltak az európai arisztokrácia udvaraiban. „A kulturális örökség európai évében: A királyi asztalnál” címmel mutatják be európai kastélyok gasztronómiai örökségét.

A bécsi Scönbrunnban március 15-én megnyílt „Miért eszünk így?” címmel kiállitást bemutatók sora követi 19 királyi rezidenciában: Portugáliától Lengyelországig, Olaszországtól Dániáig száznál több rendezvényt szerveznek. Kiállitások, tematikus utak, múzeumpedagógiai foglalkozások, családi napok, tanácskozások, szemináriumok, előadások, rekonstrukciók, viták, kóstolók várják az érdeklődőket.

A Gödöllői Királyi Kastély az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének tagjaként csatlakozik a kezdeményezéshez, s április 20-án nyíló időszaki kiállítása «Terítéken a „fehér arany” – nagypolgári, arisztokrata és uralkodói porcelánok a 19. századból» címmel azt mutatja be, hogy az arisztokraták életének fontos eseményei közé tartozott a vendéglátás is, amelynek fénypontját az étkezések adták. A reprezentáció és az etikett sehol sem állt annyira az előtérben, mint a szertartások által uralt étkezéseken, kiváltképp az esti vacsorákon. A tányérok, a poharak, az evőeszközük minősége jól mutatta a vendéglátó család társadalmi helyzetét. Az időszaki kiállítás tárgyai jellegzetes 19. századiak, az empire korszakától egészen a híres magyar porcelánmanufaktúrák különleges alkotásaiig.

A gasztronómia, mint főmotívum fellelhető a kastély húsvéti ünnepi programjainak sorában is. A rendezvény évről évre sok látogatót vonz, és ez nem csupán a mesés környezetnek, hanem a családias, vidám hangulatú programoknak is köszönhető. Az április 1–2-án megrendezendő kétnapos eseményen az ibolya, mint Sisi, azaz Erzsébet királyné kedvenc virága mutatkozik meg az épített örökség hazai jeles helyszínén: lesz ibolyakóstolás, illatkalandtúra és megannyi izgalmas program. „E bűverő, mit szirma rejt” címmel Halmos Mónika, a hazai virágkonyha jeles egyénisége vetített képes előadásban informálja a résztvevőket az ibolyáról, a Sisi életében és a kastélyok konyhájában betöltött szerepéről.

Másnap, húsvét hétfőn a hagyományok jegyében zajlanak a kastély programjai: mindenkit vár a kisállatsimogató, a Csupa csoda vándorjátszótér, s lesznek népimesterség-bemutatók is. Mindkét nap különlegességeket tartogat a gyermekes családok számára a „Séta Erzsébet királyné nyomában”. A program által felfedezhető a királyné lakosztálya, az istállóba és a lovardába is.

Az európai összefogással létre jött kiállítássorozattal egyidejűleg számos érdekes rendezvény is lesz földrészünkön:

Június 23.: Az európai királyi rezidenciák látogatói szimbolikusan összegyűlnek a parkokban, udvarokban piknikelni. Azért, hogy minél több fiatalt sikerüljön mozgósítani, létrehozzák az ishashtag-et (#EuropeanRoyalPalaces) instagram-oldalt. Gödöllőn a Pest megye értéktárában szereplő gasztronómiai értékek, a megyére jellemző ételek és italok bemutatója és kostolója  zajlik ezen a napon, és természetesen a kastély parkjában az otthonról hozott piknik kosarakkal is örömmel várják az érdeklődőket.

Július 19.: harmadik alkalommal rendezik meg a #PalaceDay-t, amikor minden tag megosztja legszebb fényképeit, s a nap végén Instameet találkozót is tartanak.