Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nemzetközi hastáncfesztivál a győri Káptalandombon

Nemzetközi hastáncfesztivál a győri Káptalandombon
(Munkatársunktól)

Ötödik alkalommal rendezik meg a négy folyó városában holnaptól (március 25-i) az északnyugat-dunántúli megyeszékhely kelta-rómaikori nevével fémjelzett Arrabona hastáncfesztivált. Az esemény nemzetközi táncgálaként kezdődött az egyik, helyi művelődési házban, ám az évek során háromnapos fesztivállá érett.

Az idei hastáncfesztiválnak és szakmai továbbképzésnek a győri püspöki palotával szembeni Konferencia Hotel ad helyet. Március 24-én minősítő versenyt láthatnak az érdeklődők. A zsűri tagjai nemzetközileg elismert magyar és külföldi táncosok, akik a fesztivál csúcspontjának számító esti gála sztárvendégeiként is fellépnek majd – további színvonalas produkciók társaságában. A közönséget a Cseh-, Lengyel-, Spanyolországból, Szlovákiából érkező táncművészek mellett a szervező, Selena és kolléganői igyekeznek elkápráztatni.

Az érdeklődésre tekintettel folytatódik a budapesti Kugler Art Galériában a filmes továbbképzések sorozata. Legközelebb március 26-án este hat órától mutatják be a Megyünk a semmibe című filmet. Rendezője Ragályi Elemér. Vetítik majd a költői szépségű dokumentumfilmet a Lipótmező, a valamikori Országos Pszichiátriai Intézet utolsó napjairól, a búcsúzkodásról, a pakolásról – és az ürességről. (A rendezvény ajánlott belépője 500 Ft.)

Hollókői húsvét, azaz nő nem marad szárazon. Az egyetlen magyar falu, amit az UNESCO a világörökség részéül választott éppen harminc évvel ezelőtt. A hollókői házak, népviseletek, népszokások mind-mind az egyetemes kultúra részei, és a palócok büszkén, vidáman őrzik hagyományaikat. Ahogy közeledik a húsvét, a lányok kinézik az udvar legszebb tyúkját, és különleges étrenddel dédelgetik, hogy minél gömbölyűbb tojásokat tojjon. A fiúk ezalatt nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják, fényesítik, hogy húsvéthétfőn az övék legyen a legpontosabban célzó eszköz széles e hazában. A vizesvödör avatatlan kézben fegyver, a hollókőiek kezében a locsolóművészet legfontosabb eszköze. A hollókői húsvéti vigasságra március 25-ig lehet elővételben, online jegyet vásárolni, elkerülendő a helyszíni sorban állást.

Piszok Alfréd és a többiek – csoportos kiállítás Rejtő Jenő emlékére az Insomnia Galériában (Budapest, XIII., Raoul Wallenberg utca 1.) Megnyitó: március 29-én este hat órakor.

Rejtő Jenő: a nevet mindenki ismeri. Egy eltűnt világ, egy sors, egy élet, amit annyi másikkal együtt elfújt a „nagy vihar”. Az író, akinek varázsereje volt, rablógyilkosokat, csavargókat, alvilági figurákat „adott el” kedves szerethető mesehősökként a nagyközönségnek. Kalandjaikat utánozhatatlan nyelvezettel örökítette meg. A rejtői alakok eddig szinte csak képregényhősként éltek. Az író halálának 75. évfordulóján, és egyben születésnapján fiatal alkotók lehetetlen küldetésre vállalkoznak. A képregények világából kimozdítják a szereplőket és kortárs képzőművészeti eszközökkel jelenítik meg Rejtő figuráit a rajongóknak. A zseniális tehetséggel megáldott író művei dúskálnak a drámában és a feszültségben – mesevilága cukormáza alatt.

Kiállító művészek: Vágó Rita, Nina Halmai, Sig Ray, Toguro, Herbály István. Zene: Weszely Ernő tangóharmonika, Giber János szájherfli.