Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyarország miatt a Washington Postot támadta egy jobboldali amerikai média

Magyarország miatt a Washington Postot támadta egy jobboldali amerikai média Magyarország miatt a Washington Postot támadta egy jobboldali amerikai média

Viktor Porosenko ukrán elnök készül a nyári NATO-csúcstalálkozóra, amiből csak azért lett hír, s amit az Eurasia Daily News már a címében is kiemelt, hogy Magyarország ukránellenes intézkedései ellenére sem szakadtak meg az ukrán–NATO kapcsolatok – az erre vonatkozó hivatalos bejelentést pedig Ukrajna NATO-missziójának a vezetője tette, Brüsszelben.

Az írás nem kelet-európai szomszédunk NATO-tagságának lehetséges forgatókönyveivel foglalkozik, hanem Magyarország orra alá akar borsot törni. Hisz’ az ukrán oktatási törvény miatt a két ország diplomáciai kapcsolatai megromlottak, s a minap Szijjártó Péter megismételte, ha Ukrajna nem tolja ki az anyanyelvi oktatás kötelezővé tételének határidejét 2023-ra, Magyarország változatlanul blokkolni fogja az ország NATO-felvételét és uniós kapcsolatait is.

Az amerikai Right Side News portál szembeszáll a The Washington Posttal, méghozzá a magyarországi választásokról a napokban megjelent cikke kapcsán. A Klubrádió ismertette is a Világtükör magazinjában a magyar kormánnyal szembeni kritikus írást, amelyben a többi között az volt az állítás, hogy a választásokra készülve a magyar kormánynak a migránesellenes témán kívül nincs más üzenete. A „fake news” kiszűrésével magát hirdető Right Side News egyoldalúsággal és a tények elhallgatásával vádolja meg a The Washington Postot, mert elfelejtette megírni, hogy a migránsozásnak megvan az oka, méghozzá a Soros-terv, sőt azt is elfelejtette megírni Amerika egyik vezető lapja, mondják ők, hogy az uniós képviselők harmada támogatja Soros tevékenységét. Ráadásul félrevezetően fogalmaz a cikk, amely szerint Soros tartja fenn ezeket az uniós képviselőhelyeket. Olyanokét, mint Meszerics Tamásé és Niedermüller Péteré. Sőt, utóbbi szemére veti az újságíró, hogy a Soros-ellenes magyar kormányzati támadásokat antiszemitának minősítette. Természetesen a szerző magyar Helsinki Bizottságra és Pardavi Mártára is kitér, mint a Soros támogatta civil szervezet társelnökének idézett mondataira. Megjegyezendő: Orbán Viktor tegnap azt nyilatkozta a Híd Tv-nek kampánykörútja közben, hogy ideje kiszorítani Magyarországról a Soros-birodalmat.

A Right Side News cikkének szerzője Kenneth Wittle, akinek ezt a cikkét a Disobedient Media is vezető hírként közölte. A szerzőről alig lehet információt találni, mintha tollát Budapesten fogták volna. A ráirányító twitter-oldalon pedig egy ismeretlen név jelenik meg, nem ő. Kenneth Whisttle-t – első nekifutásra – úgy tűnik föl, nem tartják számon az amerikai média jelesei közt. Mindkét híroldal impresszuma hiányos. A Disobedient Media 2017-től van a facebookon. Mindkét médiában hevenyészve, hosszabb kihagyásokkal jelennek meg cikkek.

Nem zárnám ki, igazi fake news, propaganda és – identitás nélküli szerzők oldalairól lehet szó. S ha ez így van, akkor elég, ha csak arra utalunk, amit a napokban tudtunk meg a Cambridge Analyticaról, amely – egyebek között – Trump-pártoló hamis oldalakat üzemeltetett, és aminek kapcsán pár órája Mark Zuckerberg is beismerte, hibázott.  

Úgyhogy – mindenezek dacára – akkor most jöjjön egy igazi The Washington Post-cikk, amelyik arról ír, az ellenzék csak akkor tudja megállítani Orbán Viktort, ha egy csapatba áll össze. De képesek lesznek erre? – kérdi Griff Witte. Hódmezővásárhellyel példálózik, holott a város a Fidesz megingathatatlan fellegvára volt, és mégis megesett a csoda. A szerző megállapítja, az ellenzék egyként vallja, hogy Orbán súlyos fenyegetés a civilekre, a jogállamra és a sajtószabadságra, ám ennek ellenére nem tudnak megegyezni abban a közös stratégiában, amivel meg lehetne őt állítani. Foglalkozik a Jobbik-problémával is, s végül a Hódmezővásárhelyen keltezett cikkben megszólaltatnak egy idős nőt, akinek még csak nem is a korrupcióból és a hazugságokból van elege, hanem egyszerűen azt mondja, jó ideje van kormányon a Fidesz, elég volt, most mutassa meg a másik, mit tud. Ezek szerint az emberek egyszerűen ki vannak éhezve a változásra.

Az osztrák News magazin beszámol Márki-Zay Péter tegnapi sajtótájékoztatójáról, amelyen az összefogás fontosságát hangsúlyozva megnevezte a legesélyesebb jelölteket, akiknek a javára az ellenzéki pártoknak vissza kellene lépniük. Stratégiája szerint legyőzhető a Fidesz, amit ő Hódmezővásárhelyen már bebizonyított. A beszámoló kiemeli, hogy a csalódott Fidesz-szavazókat is meg akarja szólítani a polgármester, s akik közül egy ott ült mellette, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke.