Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ján Kuciak meggyilkolása – az EU védje jobban az újságírókat!

Ján Kuciak meggyilkolása – az EU védje jobban az újságírókat!
Infovilág

Az Europol bevonásával zajló független és alapos vizsgálatra van szükség. Erősebb tagállami és EU-s szabályok kellenek az újságírók védelmében. Nagyobb rálátás kell az uniós források elköltésére. Az Europol vegyen részt Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásának kivizsgálásában, az Európai Unió védje jobban az újságírókat – követelték a képviselők a mai vitában.

Az EP szerint független és alapos vizsgálatra van szükség, amelynek a végén bíróság elé állítják a tetteseket. Emellett az eddiginél erősebb tagállami, illetve uniós szabályok kellenek az újságírók, bloggerek, whistle-blowers védelmében – hangzott el a szerda délutáni parlamenti vitában, Strasbourgban.

A vitában kitértek az uniós pénzekkel kapcsolatos állítólagos visszaélésekre, valamint a szervezett bűnözés és szlovák politikusok lehetséges kapcsolatára, amit Ján Kuciak tárt fel a cikkeiben. Ennek kapcsán a felszólalók az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) bevonásával végzett vizsgálatot követeltek és felszólították a Bizottságot, hogy kezdje el újra közzétenni az éves antikorrupciós jelentéseit.

A felszólalások videón:

Monika Panayotova, bolgár miniszterhelyettes a Tanácsi elnökség nevében

• Julian King, uniós biztos

• A frakciók részéről: Ivan Štefanec (EPP, SK), Claude Moraes (S&D, UK), Branislav Škripek (ECR, SK), Sophia In ’T Veld (ALDE, NL), Jávor Benedek (Zöldek, HU), Kateřina Konečná (GUE/NGL, CZ), Marco Valli (EFDD, IT), Dominique Bilde (ENF, FR)

A teljes vita nemsokára itt és itt lesz elérhető.

Az EP megtárgyalta a március 8–9-én Szlovákiában járt delegáció következtetéseit is. A témában születő állásfoglalásról az áprilisi plenáris ülésen lesz szavazás.

A plenáris ülés kezdetekor Tajani elnök egy perc csendet rendelt el a megölt oknyomozó újságíró emlékére és gyors és hatékony vizsgálatot követelt.

Fotók, videók, hanganyagok EU és Szlovákia

Fotók, videók, hanganyagok - sajtószabadság

Fotók, videók, hanganyagok EU és Szlovákia