Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Életműdíjas kollégáink – szakmai elismerések újságíróknak

Életműdíjas kollégáink – szakmai elismerések újságíróknak
MÚOSZ

Öt hazai és egy határon túli kolléga vehette át az Aranytollat ma délután a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Sajtószakszervezet sajtónapi ünnepségén, amelyen vendégként részt vett a Magyar Újságírók Közösségének alelnöke és a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnökségi tagja is. Az idén először Vastollal jutalmazta 90 évesnél idősebb tagjait a MÚOSZ; átadták a Virág F. Éva- és a Soó Rezső-díjat, valamint a gazdasági újságírók kitüntetését is.

Az ünnepség nyitányaként Szilágyi Tibor színművész József Attila Levegőt című versét adta elő. Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke rövid bevezetőjében arról beszélt, miért nincs nálunk sajtószabadság és milyen számtalan jele van a cenzúrának. Őt követően Hammer Ferenc médiakutató beszédét hallhatta a közönség. Egyebek között kifejtette, hogy a sajtószabadság kérdése sose volt annyira összefüggésben a gazdasággal és az infotechnikával, mint napjainkban. Rámutatott: az újságírás gyökeresen átalakult, ma már szinte nem is a szakma és a posta „csinálja” és juttatja el a tartalomfogyasztókhoz az információkat, hanem a bloggerek és a híreiket, kommentjeiket lájkolók, megosztók generálják azokat a tartalmakat, amelyeket a média átvesz. A műsor vezetője Kertész Zsuzsa volt.

Vastoll

A MÚOSZ Elnöksége az idén hozta létre a szervezet Vastoll-díját, amelyet sok évtizedes újságírói munkásságukért és a MÚOSZ iránt tanúsított hűségükért azoknak a tagtársaknak adományoznak, akik betöltötték 90. életévüket. A jövőben ezt a kort elért MÚOSZ-tag automatikusan megkapja a Vastollat. Idén, az első alkalommal, harmincketten részesültek az elismerésben.

A kilencven év feletti kollégákat – akik közül 13-an voltak jelen a sajtóünnepélyen – a fiatal újságírók nevében Csepelyi Adrienn köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy soha nem volt akkora szükségük a fiatal újságíróknak a mentorokra, akik tanáccsal látják el és kontrollálják őket, mint ma, ugyanis nélkülük a tapasztalatlan kollégák „egy életre eláshatják magukat”, hiszen „az internet nem felejt”.

Vastoll-díjban részesült: Bálint György, Bíró András, Bobál Gyula, Bóc Imre, Boróczki Istvánné, Burza Árpád, Del Medico Imre, Gerő Gyula, Hajdu Julia, Kelecsényi Katalin, Kende Péter, Kovács Béla, Macho János, Mihályi Gábor, Nádor Tibor, Németi Irén, Nyéki József, Pap Gábor, Payer János, Pongrácz Zsuzsa, Sokcsevits Mátyás, Solymosi Ottó, Szabó Miklós, Szebelkó Imréné, Szél Júlia, Szepesi György, Tatár Imre, Tóth Árpád, Tóth Béláné, Varga Judit, Várkonyi Endre,Vitányi Iván.

Az Infovilág olvasóinak tájékoztatására itt tesszük elsőként közzé, hogy szerkesztőségünkben dolgozik az ország legidősebb és máig aktív újságírója, aki 71 esztendővel ezelőtt kezdte a hivatását: TATÁR IMRE az idén január első napjaiban töltötte be a 98. életévét. Az Infovilág szerkesztősége abból az alkalomból, hogy ma délután átvette a frissen alapított Vastoll-kitüntetést, egyhangúlag úgy határozott, hogy jeles kollégánk, akitől újságírók nemzedékei tanulhatták a hivatás iránti elkötelezettséget, az újságírói tisztességet, alaposságot, a szakmai ismereteket, mától legyen a 2000-ben, az elsők között alapított internet alapú napilap, az Infovilág, a hiteles hírportál "örökös tiszteletbeli főszerkesztője". 

Aranytoll

A  MÚOSZ Elnöksége és Választmánya éppen negyven esztendővel ezelőtt, 1978-ban határozta el, hogy több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt érdemes és kiemelkedő munkát végzett kollégáknak életművük elismeréseként Aranytollat adományoz. A díjat minden évben a magyar sajtó napján adjuk át az e célra létrehozott Aranytoll Bizottság javaslata és a szövetség elnökségének közös döntése alapján. Az idén hat kollégánknak, köztük egy határon túli újságírónak adta át az Aranytoll-díjat Bálint György, az Aranytoll Bizottság elnöke és Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke.

A díjazottak: Elek Lenke. Méltatta: Veres Mária (laudáció); Gáti György. Méltatta: Keleti Éva (laudáció); Kőszeghy Elemér. Méltatta: Hargitai Miklós (laudáció);  Murányi Gábor. Méltatta: Buzinkay Géza (laudáció); Szarka Klára. Méltatta: Keleti Éva (laudáció); Váncsa István. Méltatta: Szabó Gábor (laudáció).

Miközben a ma kitüntetett valamennyi újságírónak őszinte elismeréssel gratulálunk, további szakmai sikert, jó erőt, egészséget kívánunk, engedtessék meg az Infovilág néhány sorának "privatizálása" egy igazán jó ügy érdekében. Nevezetesen: ezúton köszöntjük szerkesztőségünk jeles tagját, az Aranytoll életműdíjjal ma kitüntetett DR. ELEK LENKÉT. Kedves Lenke, további sok sikert, kikezdhetetlen egészséget Neked, nekünk és olvasóinknak pedig az eddigiekhez hasonló remek írásokat kívánunk.

Soó Rezső-díj

Soó Rezső 1903-ban született Székelyudvarhelyen, 1929-től a debreceni egyetem növénytani tanszékének vezetője és a debreceni botanikus kert alapítója. A kétszeres Kossuth-díjas akadémikus emlékére a Környezetvédelmi, Vízügyi és Idegenforgalmi Szakosztály alapított díjat 2012-ben. A díjat annak az újságíró kollégának ítélik oda, aki a környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkát végzett. Díjazott: Székely Tamás. Méltatta: Bódi Ágnes (laudáció)

Gazdasági Sajtó-díj

A Gazdasági Újságírók Szakosztálya a gazdaságpolitika, a gazdaság különböző területeivel foglalkozó, az írott és elektronikus médiában dolgozó újságírók szakmai műhelye. A gazdasági szakújságírók számára fórumot teremt a szakterület közéleti szereplőivel történő párbeszédre, és igyekszik képviselni tagjai szakmai érdekeit. Díjazott: Erdélyi Katalin. Méltatta: Osváth Sarolta (laudáció)

Virág F. Éva-díj

A díjat a MÚOSZ Kulturális Szakosztálya alapította 1996-ban Virág F. Éva emlékére, a kulturális publicisztika terén kimagasló teljesítményt nyújtó kollégák elismerésére. Szimbolikus értéke 1 forint, ami azt fejezi ki, hogy a kulturális kérdésekről író újságírók figyeljék és értékeljék egymás tevékenységét. Az öt főből álló kuratórium az előző év kulturális publicisztikáiból válogatva a díjat évente egy alkalommal ítéli oda. Díjazott: Dési János. Méltatta: Szunyogh Szabolcs (laudáció).