Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nemzetőr-dagerrotípia: fényképritkasággal gazdagodott a Nemzeti Múzeum

Nemzetőr-dagerrotípia: fényképritkasággal gazdagodott a Nemzeti Múzeum
Toronyi Attila

Nem könnyű felkelteni a nagyközönség figyelmét éppen március idusán, ám a Magyar Nemzeti Múzeumnak ez az idén is sikerült. Most, a magyar forradalom 170. évfordulóján vadonatúj szerzeményt, egy magyar nemzetőrről készült dagerrotípiát csodálhatnak meg a látogatók.

A 19. század közepe táján – 1839–59 között – több tízezer, talán százezer dagerrotípia is készülhetett az akkori Magyarország területén, ebből azonban csak körülbelül ezer maradt fönn. Az ezüstözött rézlemezekre rögzített fényképfelvételek többsége elfeketedett, vagy megsemmisítették őket. A szabadságharc leverése után nem volt tanácsos őrizgetni olyan fényképeket, amelyek terhelőek lehettek a tulajdonos számára. Közülük összesen 1-2 tucat élte túl sértetlenül a történelem viharait, közülük az egyik kivételesen értékes.

A Magyar Nemzeti Múzeum birtokába került műtárgy egy nemzetőrt ábrázol díszes öltözékben – kutyával. A műtermi felvételt a Magyar Művészeti Akadémia vásárolta meg, és helyezte el letétként az ország legnagyobb történeti fotógyűjteményében, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában. Minthogy fényre igencsak érzékeny a dagerrotípia, a közönség csak két héten át, március 25-ig láthatja a múzeumban.

Ságvári György történésznek sikerült kiderítenie, hogy a képen látható férfiú a szabadságharc alatt létrehozott Nemzetőrség lovász alakulatánál szolgálhatott: erre utal az atillán látható tulipándísz és a vállon átvetett pánt.

Kossuth Lajos dagerrotípián.

A dagerrotípiás eljárás sajátossága, hogy (negatív közbeiktatása nélkül) a valóságos képet azonnal megjeleníthetik. A felvételek egyedi példányok, tehát nem sokszorosíthatók. Mint a mai tájékoztatón elhangzott a dagerrotípiák „oldalfordítottak”, ami például a ruha gombolásából is látható.

A különböző gyűjteményekben fennmaradt dagerrotípiák közül Petőfi Sándor portréja a legismertebb, de 1945 előtt további értékes relikviával rendelkeztek a múzeumok. A Hadtörténeti Múzeum gyűjteményének a második világháború idején történt menekítésekor veszett el Görgei Artúr tábornok portréja.

Néhány évvel ezelőtt egy aukción tűnt fel a lovas nemzetőrt ábrázoló dagerrotípia, amelyet sikerült megvásárolnia a Magyar Művészeti Akadémiának. A Magyar Nemzeti Múzeum főrestaurátora, Sor Zita eltávolította a képhez nem illő keretet, a dagerrotípiát portalanította, az ezüstözött rézlemezt hozzáillő szalaggal körbefogta, s egy új üveglemezt helyezett a tetejére. A konzerváláskor digitális felvétel készült a dagerrotípiáról.