Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Naponta 17 építőipari céget alapítottak februárban

Naponta 17 építőipari céget alapítottak februárban
Opten-információ

Ez év első hónapjaiban is tart az építőipar lendülete. „Egy hónap alatt 472 cég jött létre az ágazatban, ami jócskán felülmúlja a korábbi évek szintén kimagasló értékeit” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. A vállalkozási kedvet szítja, hogy a tavalyi építőipari termelés csaknem 30 százalékkal haladta meg a 2016-i értéket, és a kereslet növekedésének köszönhetően egy év alatt 5,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak. (Az illusztráció forrása: http://www.swap-sachsen.de)

Miközben százával alakulnak új cégek, aközben csaknem ugyanannyi meg is szűnik: januárban 354, februárban 329 cég szűnt meg az ágazatban. A magas megszűnési arányon némiképp szépít a tény, hogy 65 felszámolási eljárás kezdődött februárban. A megszűnések többségének oka kényszertörlés, ami egyrészt jelzi, hogy zajlik a hatósági nagytakarítás, másrészt pedig azt, hogy a hitelezők már kevéssé próbálkoznak partnereik felszámoltatásán keresztül behajtani követeléseiket. Az Opten szakértője szerint összességében rendkívül magas a fluktuáció, ezzel együtt az ágazat tisztulni látszik, a lánctartozások csökkenőben vannak és a követelések behajtásának esélyei is javultak.

Az építőipar továbbra is gondokkal küszködik: februárban 778 építőipari cég ellen kezdődött végrehajtás, tehát a fizetési nehézségek az ágazat jó részét érintik. A likviditási gondok mellett a legnagyobb probléma a szakemberhiány, miután tízezrek hagyták el az országot az itthoninál jobb kereset és munkakörülmények reményében.

Az iparágban csaknem 50 ezer cég és 35 ezer egyéni vállalkozás működik; közülük mindössze 5100 cég árbevétele haladja meg a 100 millió Ft-ot. Az 1 milliárd forint éves árbevételt pedig 410 cég éri el.

Az Opten cégfluktuációs indexe (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát méri az időszak elején rendben működőkéhez) februári értéke az építőiparban átlagosan 19 százalékot mutatott. A megyéket tekintve az Opten CFI Somogyban, Komárom-Esztergomban és Csongrádban érte el a legalacsonyabb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye produkálta.