Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyarország az oroszok EU-ellenes szabotázsakcióinak a hátországa

Magyarország az oroszok EU-ellenes szabotázsakcióinak a hátországa Magyarország az oroszok EU-ellenes szabotázsakcióinak a hátországa

Az orosz kormány propaganda-hírügynöksége és tv-je, a Russia Today német nyelvű kiadása alaposan körbejárja, miért tartják Magyarországot az orosz politika bástyájának, azaz Orbán Viktor miként nyitotta ki Putyin előtt a hátsó ajtót, hogy az oroszok betekinthessenek az Európai Unióba és a NATO-ba.

Ezt orosz hírszerzők maguk is megerősítették hazánkban, de egy névtelenséget kért volt amerikai diplomata is, aki a Politico amerikai portálra is hivatkozva úgy tudja, hogy a nemrégi 50–100 helyett ma már több mint 300 orosz hírszerző dolgozik, aki innen kémleli a NATO-t és az uniót, kibertámadásokat indít, szervezett bűnözőkkel tart kapcsolatot, s az orosz beavatkozás pártsegítséggel, egyebek között a Jobbik asszisztálásával is történik.

Magyarország a nők jogai elleni küzdelem úttörője az unióban – címmel az osztrák Der Standard beszámol három uniós képviselőnő magyarországi vizitjéről és annak tapasztalatairól. A politikusok úgy vélik, hogy a jobboldali populista kormányok közt Magyarország veri a többieket a nők jogainak semmibevételével. Az osztrák és két német képviselőnő zöldpártiak, liberálisok, s az egyik magyar egyetemen folytatott találkozójukat összegezve konkrét példákat említenek, amikor nők halálos fenyegetést kapnak, úgy lesznek erőszak áldoztai, hogy kérésük ellenére sem biztosítják a hatóságok a védelmüket. S mivel a rendőrség nem cselekszik, az egyetem szervezte meg a megfenyegetettek felügyeletét. Megállapítják azt is, hogy a magyar kormány szigorú és merev családpolitikai ideológiája nem hozta meg a várt eredményt, mert nem javultak a népesedési mutatók.

A népharaggal szembesül Robert Fico, aki populista cimborájától, Orbán Viktortól kap támogatást azután, hogy nem keresi a maffiáról beszámoló szlovák újságíró és barátnője meggyilkolásának felelőseit – írja a The Irish Timesban Daniel McLaughlin. Az újságíró a szlovák kormányfő tanácsadójának és a calabriai olasz maffiacsoport kapcsolatát nyomozta, és leleplező cikke a halála után megjelent. A szlovák kormányfő a hétvégén találkozott Bugár Bélával, a Most/Híd párt elnökével, aki legkésőbb keddre ígért választ arra, hogy kilép-e a koalícióból, miután a szlovák államelnök Ficót lemondásra szólította fel, és új választás kiírását sürgette. Fico a Smer pártot azzal vádolja, hogy a meggyilkolt újságíró sírján táncolnak, a szlovák elnök, Kiska pedig Soros támogatásával akarja megfosztani a hatalmától. Orbán ugyanis azt mondta, hogy Soros rángatja a szálakat a háttérben, szervezi a kormányellenes tüntetéseket, mert miden migránsellenes intézkedést el akar fojtani, és miként őt, akként Ficót is el akarja távolítani a kormányból. Manfred Webert, az Európai Néppárt elnökét is megszólaltatta az újság, aki a tétlen belügyminiszter távozását, illetve sajtószabadságot követel Szlovákiában.

Ugyanerről ír egyébként az izraeli Haaretz is, csak mintha félreértelmezte volna Orbán szavait, ugyanis az újságíró úgy írja, mintha Ján Kuciak meggyilkolásának a hátterében vélte volna Sorost felfedezni a magyar kormányfő.

A pozsonyi ÚjSzóban jelent meg Petőcz Kálmán volt diplomata nyílt levele Orbán Viktorhoz, amiben arra kéri a magyar kormányfőt, ne avatkozzon bele a szlovák belügyekbe, ellenben sorosozós kijelentése a magyar választási kampány része. Elmagyarázza Orbánnak, hogy nem Soros szervezte a tüntetéseket, hanem az emberek, akiknek elegük van a maffia kormányból. Szerinte Magyarországon sorosozással lehet választást nyerni, de Szlovákiában egyelőre nem.

Az amerikai NBC tv csatorna és portál elemzője arra figyelmezteti Amerikát, hogy gyorsan terjed a populizmus, amely szembeszáll a globalistákkal. A Nyugatnak fel kell készülni a posztszovjet új korszak új tendenciájának visszaverésére. A cikk Budapestről indul, amikor a poszt-fasiszta Olaszország Testvérei pártvezetője, Giorgia Meloni Orbán Viktorral szelfizte magát, s soha jobbkor, mint két nappal az olaszországi választások előtt. Sőt Budapesten Meloni megpendítette, ha nyernek, szívesen csatlakoznak a Visegrádi Négyekhez is. Vajon ez azt jelenti, halott az Európai Unió? – teszi fel a kérdést a szerző, de visszakozik is, egyelőre nem. Mindenesetre új norma van kialakulóban, amire az olasz választások ráadásul nem cáfoltak rá. A volt olasz gazdasági miniszter szerint a globalista trend nem állítható meg, de az tény, túl gyorsan teret nyert az új gazdasági modell. Emiatt berzenkednek most a nacionalisták. Nem véletlenül járja most sorra be a populista országokat Steve Bannon, Trump elnök egykori nemzetbiztonsági stratégája, s terjeszti az igét. Tavaly felmérés szerint az uniós állampolgárok egyötöde, 55,8 millió ember ma vagy a szélsőjobbra vagy a szélsőbalra szavaz. S nem úgy néz ki, mintha egyhamar megállítható lenne a tendencia. Európa egyik válságból a másikba tántorog, jobb, ha mi, amerikaiak is felkészülünk erre – zárul az NBC elemzése.

Az argentin La Nacion Steve Bannon európai körútját követve megállapítja, hogy Trump ex-stratégája az európai ultrajobb gurujává lépett elő. Egyelőre nem erősítették meg, hogy Magyarországra is ellátogat, mindenesetre azt nyilatkozta, a jelen pillanatban Európa legfontosabb politikusa Orbán Viktor.

Ammanban találkozott Balog Zoltán miniszter kollégájával, Adel Al-Twaisival, aki a felsőoktatásért is felelős miniszter. Megállapodtak abban, hogy Jordánia 400, Magyarország 800 jordániai egyetemistának biztosít tanulmányi ösztöndíjat – számol be a Petra jordán hírügynökség.