Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Czeglédy Csabát újra letartóztatta a NAV

Czeglédy Csabát újra letartóztatta a NAV
Infovilág

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozója péntek este tíz óra után hívta fel telefonon Czeglédy Csabát azzal, hogy a szombathelyi lakásának ajtajában várják. Az előzetesből éppen egy napja szabadult független országgyűlési képviselő-jelölt a barátainál volt vendégségben, a telefonhívás után azonnal hazaindult, ahogyan azt a hatóság emberei kérték. Mint ismert, Czeglédy Csabát a Humán Operátor Zrt. vezetőjeként több mint hatmilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítják, ami miatt már nyolc hónapot előzetes letartóztatásban töltött.


A Hir TV szerint az adónyomozók ugyanarra az ügyszámra hivatkozva állították elő Czeglédy Csabát, amely számon az eddigi nyomozás is folyt. Ennek értelmében tehát, nem gyanúsították meg más bűncselekménnyel, hanem a több mint nyolc hónapja tartó nyomozást folytatják. Czeglédy Csaba péntek délutáni sajtótájékoztatóján még úgy fogalmazott, hogy ugyanabban az eljárásban kétszer nem kerülhet előzetes letartóztatásba, ezt egy jogállamban nem teheti meg a hatóság.
– A szombathelyi lakásáról most viszik el a vámosok Csabát, most közöltek vele egy olyan gyanúsítást, ami állítólag 2015-ben történt, és ebből kifolyólag most Szegedre viszik, őrizetbe veszik, miután a szökés-elrejtőzés veszélyét állapították meg nála. A nyomozás sikerének a veszélyeztetését, valamint a bűnismétlés veszélyét rótták a terhére, úgy hogy a mai mentelmi jogot felfüggesztő határozat még nem emelkedett jogerőre, miután jogállamban egyfokú határozat nem létezik – mondta el Ipkovich György, a helyszínen tartózkodó ügyvéd.

Gyurcsány Ferenc kommentárja:
Csabát visszavitték. Őrizetbe helyezték, pedig nyilvánvalóan nem szökik. Ha akart volna, megtehette volna. Nem tette. Elment a Választási Bizottság ülésére. Nem külföldre indult, hanem tv-be ment.
Van még kétely? El akarják hallgattatni. Félnek tőle. Orbán Elios- papírjai minden esetre már kint vannak. A szellem kiszabadult a palackból. Már nem lehet visszagyömöszölni.
Orbán átkozott rendszere meg fog bukni. És remegni fog a demokratikus jogállam igazságszolgáltatásától való félelmében. Nem fogom sajnálni. Nincs miért sajnálni. És nem azért, mert Csabától is tudhatóan engem is börtönbe akar zárni. Akár hamis tanúvallomások kicsikarásával is. Csak próbálkozzon! Nincs félnivalóm tőle. Alávaló alak.
Aki ellenfeleit koncepciós perben bebörtönzi, azzal nincs alku. Csak harc van.
Harcolj, Csaba!

A nyugat.hu fotója / A cikk eredetileg itt jelent meg.

Dr. Sándor Zsuzsa: A jognak asztalánál

Czeglédy Csaba ismét börtönben van. De hogy ez miként s hogyan történt, ahhoz a hatóságoknak nem mindennapi törvénysértések sorozatát kellett elkövetniük.

Haladjunk lépésről lépésre! Czeglédy Csaba 8 hónapja volt már előzetesben a NAV által indított büntetőügyben, melyet az egyszerűség kedvéért most nevezzünk 721. számú büntetőeljárásnak. (Tényleg ez az ügy száma.)

Czeglédy képviselőjelölt lett, ami azt jelenti, hogy mentelmi joga keletkezett, vagyis a büntetőeljárást fel kellett függeszteni, az előzetes letartóztatást meg kellett szüntetni. Ez annak rendje és módja szerint meg is történt.

(A képen: dr. Sándor Zsuzsa jogász és újságíró)

Nem mondható igazán váratlan fordulatnak, hogy Polt Péter – minden egyéb teendőjét – melyhez amúgy sem fűlt a foga, félredobva azonnal kezdeményezte Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztését a Nemzeti Választási Bizottságnál. Fontos: ebben a bizonyos 721. számú ügyben. Az NVB – hűséges alattvalóként, miként szokta – a mentelmi jogot haladéktalanul felfüggesztette. A 721. számú ügyben.

Közbevetőleg fontos tudni, hogy a mentelmi jog felfüggesztése csak és kizárólag arra az ügyre vonatkozik, amelyre azt kérték, és amelyben azt felfüggesztették. Semmilyen másik ügyre nem!

Amikor tegnap este 10-kor megjelentek a rendőrök, hogy Czeglédy Csabát őrizetbe vegyék, azt állították, hogy ezt egy másik büntető ügy miatt teszik. Ám állítólag a nyomozóhatóság ezt a „másik ügyet” egyesítette a 721. számú ügyhöz, bár erről mind a gyanúsítottat, mind a védőjét eddig elfelejtették értesíteni.

Namármost. Ha igaz az, hogy tényleg egyesítették, vagyis a két ügyben ugyanaz az eljárás folyik, azon a bizonyos 721. számon, akkor megszegték a Büntetőeljárási törvénynek azt a szabályát (Be. 126.§ (4). bekezdés), hogy „ugyanazon bűncselekmény miatt… az őrizetbe vétel újra nem rendelhető el.

Ám ha valóban egy másik ügyről lenne szó (vagyis nem egyesítették az előzőhöz, hanem külön eljárást indítottak), akkor a mentelmi jogról szóló törvényt szegték meg. A mentelmi jog felfüggesztése ugyanis csak és kizárólag arra az ügyre vonatkozik (a 721. számúra), amelyben a mentelmi jog felfüggesztését kérték és amelyben fel is függesztették.

A képen: Polt Péter (Foto: Pesti Bulvár/Veres Viktor)

A Czeglédy Csaba ügyében eljáró hatóságok tehát vagy így, vagy úgy, de törvényt sértettek. Hogy vajon miért, azt a fantáziájukra bízom.

Az ilyet a jog hivatali visszaélésnek, emellett – mert Czeglédyt törvénysértően fosztották meg a szabadságától – jogellenes fogva tartásnak nevezi.

Polt Péter nyilván ugyanolyan gyorsasággal fog intézkedni a törvénysértések megszüntetése és a büntető felelősségre vonás érdekében, mint amilyen fürge volt Czeglédy mentelmi joga felfüggesztésének indítványozásakor. 

A cikk eredetileg itt jelent meg.