Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fagyhalál: a kormány mossa kezeit

Fagyhalál: a kormány mossa kezeit
Magyar Szociális Fórum

A magyar kormány nem vállal felelősséget a tömeges fagyhalálért, hanem az áldozatokra hárítja a felelősséget sorsuk megpecsételődéséért – állapította meg a Magyar Szociális Fórum (MSZF) szombaton Lázár János csütörtökön elhangzott kijelentéséről.

A miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti tájékoztatóján azzal válaszolt egy újságíró fagyhalállal kapcsolatos kérdésére, hogy „azokon a hajléktalanszállókon, amelyeket a magyar állam működtet, és azokban a szociális intézményekben, amelyekben a magyar állam áll helyt, fagyhalál nem következett be”.

„Lázár János kijelentése arra enged következtetni, hogy az állam csak magáért vállal felelősséget, az országért nem. Az állam nem tartozik felelősséggel azért, ha fizetésképtelenségük miatt elveszik az emberek feje fölül egyetlen fedelüket, és az utcára lökik őket, hajléktalanná válnak, és megfagynak. Nem tartozik felelősséggel azokért, akik saját fűtetlen lakásukban kihűlnek, mert nincs mivel fűteniük. Sem azokért, akiknek telente arról kell dönteniük, hogy egyenek-e, vagy fűtsenek, mert a kettőre nem futja a jövedelmükből. Az állam magáért felel, mások pedig feleljenek magukért! Sorsuk láttán az állam mossa kezeit” – vonható le Magyarország egyik vezető személyiségének logikájából.

A Magyar Szociális Fórum emlékeztet Lázár János kijelentésére, amely szerint „akinek nincs semmije, az annyit is ér”. Tragikus, hogy a kormány társadalompolitikája efféle filozófiákon nyugszik – írja az MSZF.

Az emberjogi szervezet reagált Czibere Károly ugyancsak csütörtökön elhangzott nyilatkozatára is. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy „decemberi protokollra” hivatkozva azt állította, hogy nem nekik kell a fagyhalállal kapcsolatos adatokat nyilvánosságra hozni, hiszen egészségügyi kérdés annak megállapítása, hogy valaki kihűléses halált halt-e, vagy sem.

Az MSZF megkérdezte Czibere Károlytól, eddig ki állapította meg a fagyhalál tényét, ha nem az egészségügyhöz tartozó orvos. Mire támaszkodott a Központi Statisztikai Hivatal az extrém hideg miatt bekövetkezett halálesetek összegzésekor, ha nem egészségügyi adatokra? Az MSZF vélelmezi, hogy régebben is orvosnak kellett megállapítania a halál okát, és most is neki kell.

Ha tehát nem változott semmi, miért utasította a kormány az illetékes állami szerveket arra, hogy ne szolgáltassanak többé adatot a fagyhalál-esetekről, jóllehet, ugyanúgy a rendelkezésükre állnak az adatok, mint eddig. Milyen előnye származik a kormánynak a közérdekű adatok eltitkolásából, esetleges manipulálásából, a KSH szakmai munkájának nem szakmai jellegű befolyásolásából? – kérdezte a Magyar Szociális Fórum, amely máig 185 halálesetről értesült tavaly ősz és február vége között.