Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. április 28. Az év 119. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739401. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Győrött továbbra is matuzsálemi korú buszok járnak

Győrött továbbra is matuzsálemi korú buszok járnak
Kulcsár László

Örömmel olvastam az éppen egy héttel ezelőtt megjelent hírt, amely szerint új buszokkal bővül az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK) flottája; a 35 szerzeményből 22 alacsony padlós, 13 pedig normál padlómagasságú jármű. (Illusztráció: a II. világháború előtt és még utána is Győrött készült a Rába Super autóbusz.)

Tekintettel arra, hogy tapasztalataim szerint az ország leglendületesebben fejlődő városában, Győrött nem csupán méltatlanul ritkán (néhány csúcsidőt kivéve), általában fél óránként járnak az autóbuszok, feltételeztem: a járműpark-bővítésből a Kisalföld centruma is részesül. Nyomban e-mailben érdeklődtem a szombathelyi székhelyű Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zártkörűen működő Részvénytársaság kommunikációs csoportjánál a győri helyi autóbuszpark állapotáról, különös tekintettel arra, hogy a városban meglehetősen ritkán látható két egyforma típusú, márkájú busz. Levelemben megkérdeztem:

– hány gyártó hányféle típusából tevődik össze a Győr városi buszflotta,

– mennyi idős a legöregebb és hány éves a legfiatalabb jármű,

– hány évben határozzák meg a győri autóbuszok átlagos életkorát?

Az is érdekelt, hogy a 2018. február 21-én új szerzeményként bejelentett 35 járműből hány jut Győrnek, milyen megoszlásban (normál és alacsony padlós), illetve gyári új vagy használt autóbuszokról van-e szó, mert tapasztalataim szerint az "új" jelző nem mindig egyértelmű... Miután az ÉNYKK kommunikációs csoportja (annak ellenére, hogy február 21-én nyugtázta a küldemény érkeztét!) egy hét után sem válaszolt az újságírói érdeklődésre, ezért ma újra elküldtem az eredeti levelet, és láss csodát, néhány perccel később már meg is érkezett a válasz:

„A 2018. február 21-én kelt, közérdekű adatigénylés tárgyú, Győr város közlekedésével kapcsolatos adatkérésére válaszolva – hivatkozással az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 29. § (1) bekezdésére – az alábbiakról tájékoztatom:

(Győr) helyi tömegközlekedésében 101 db autóbusz teljesít szolgálatot.

A járművek 4 gyártó 14 típusába sorolhatók.

A legidősebb autóbusz: 34,18 éves, a legfiatalabb: 7,24 éves.

A győri helyi járat átlagos életkora: 18,09 év.

A társasághoz napjainkban beérkező 35 db helyközi kiviteli járműből GYMS megyébe 6 db kerül, melyek mindegyike új gyártású, 1 db alacsony belépésű, 5 db normál padlómagasságú.”

Tekintettel arra, hogy az eredeti levelemben megfogalmazott egyik kérdésre (Hány jut Győrnek az új szerzeményként bejelentett 35 járműből?) nem válaszolt a levél megfogalmazója, egy újabb levélváltásból már az is kiderült, hogy Győr városa bizony egyetlen egyet sem kap, mivel „az 1 db új autóbusz Győr helyközi üzeméhez érkezik”.

Kedves győriek, szíveskedjenek továbbra is megelégedni azzal, hogy a közúti (és vasúti) járműgyártásban már a 19. század vége óta csaknem évszázadig élen járt ipari nagyváros, továbbá negyedszázad óta az Audi jóvoltából a személyautó-gyártásban is jeleskedő megyeszékhely jó százhuszonhárom-ezer lakója és a sok tízezer itt megforduló ezentúl sem élvezheti azt a kényelmet, gyorsaságot, ami a 21. század első ötödének polgárait megilletné.

A fenti kép és bejegyzés a minap jelent meg a http://www.gyoribuszok.hu oldalon.

Győrött ezentúl is jó 18 esztendős átlag-életkorú autóbuszok járnak, nem egy közöttük meglehetősen kacifántos elrendezésű belső térrel, korunk környezetvédelmi kívánalmainak (finoman szólva) nem mindig megfelelő károsanyag-kibocsátással.

Most már érthető, hogy miért érik egymást a legtöbbször egyetlen személyt szállító gépkocsik a jobb sorsra érdemes barokk városban: a buszok kivénhedtek, ráadásul szerfölött ritkán közlekednek. Még szerencse, hogy azok, akiknek a városi tömegközlekedés javítása (lenne) a feladatuk, az EU-s szabványoknak megfelelő szolgálati gépkocsit használnak.