Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ceglédberceli példára okos falvak hálózhatják be az országot

Ceglédberceli példára okos falvak hálózhatják be az országot
Infovilág

A nyilvános internet-elérési pontok létesítésétől a közbiztonság javításán át a helyi vállalkozások fellendítéséig sokféle kedvező hatása lehet az Invitech Solutions okos falu programjának. Az informatikai és távközlési megoldásszállító kísérleti programja a Pest megyei Ceglédbercelen már működik, a településnek saját, mobiltelefonos alkalmazása is van. Ezzel a helyiek és vendégeik egyaránt mindenről idejében értesülnek, ami fontos a falu életében. A társaság célja, hogy a városokban zajló fejlesztései mellett a kistelepüléseken élők számára is elérhetőek legyenek a digitalizáció előnyei. (Illusztráció: Ceglédbercel a civertan.hu légi fotóján.)

Az Invitech Solutions nemrégiben adta át a főváros teljes egészét lefedő IoT (a dolgok internete)-hálózatát; más városi munkái mellett kis településeken is együttműködik a helyi önkormányzattal. Az újszerű kezdeményezés nem titkolt célja, hogy segítse az okos falvak itthoni elterjedését. A négyezer lakosú Ceglédbercel számára fontos a térség híreinek, a lakosok számára érdekes és hasznos információk minél hatékonyabb célba juttatása, valamint a közbiztonság, és a helyiek otthonérzetének, kényelmének az erősítése. A megoldásszállító első körben nyolc egységből álló, nagy felbontású képet szolgáltató kamerarendszert épített ki a településen. A megfigyelt területek képeit a helyi rendőrség és polgárőrség ügyeleteihez továbbítják. A társaság emellett két WiFi-sugárzó pontot is létesített.

Ezután vetődött fel annak lehetősége, hogy kipróbálják: miként lehetne kialakítani egy még összetettebb, nagyobb tudású rendszert a községben, felhasználva a cég okos megoldásokkal kapcsolatos tapasztalatait. A következő lépés olyan mobilalkalmazás kifejlesztése volt, amely a településen tartózkodóknak nagy segítségére lehet a tájékozódásban, legyen szó a helyi vállalkozók szolgáltatásairól vagy a település programkínálatáról.

A következő lépés, amitől valóban okos faluvá válhat a község az, hogy környezeti érzékelők telepítésével interneten keresztül összekapcsolt, irányított eszközökből létesítsenek hálózatot a falu számára. Általa javulhat a közvilágítás, és például a gépjármű-forgalomról is hasznos adatokhoz lehet majd hozzájutni. Szó van töltők kihelyezéséről is a mind több elektromos autó számára. Miközben az ott időzők az autójukat töltik, az ingyenes WiFi és a Ceglédbercel-applikáció segítségével mindent megtudhatnak a településről, és a helyi szolgáltatásokról. Az alkalmazás lakossági vélemények begyűjtésére is szolgálhat – akár szavazás formájában. Lehetőség még, hogy az idősek orvosi, rendőri segítséget kérjenek. A lakosok kényelmét szolgálja majd a közösségitér-funkció is, amellyel időpont foglalható a helyi szolgáltatókhoz.

Az Invitech Solutions az alkalmazást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködő AutSoft Kft.-vel közösen fejlesztette ki. A Ceglédbercel App már iOS- és Android-használók számára is elérhető, és folyamatosan további funkciókkal bővíthető.