Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gyógyulás és megelőzés a víz erejével

Gyógyulás és megelőzés a víz erejével
Tóth Tibor

Szakemberek hívják föl a figyelmet arra, hogy Európában Magyarország az első a mozgásszervi megbetegedések tekintetében. A kopásos gerinc- és ízületi betegségek mellett az ízületi elváltozásokkal járó immunbetegségek és az állandó fájdalomérzet okozzák a legnagyobb gondot.

Csakhogy a fájdalmat és az állapotromlást azonban nem kell, nem szabad tétlenül tűrni. Mit tehetünk ellene? Mindenekelőtt meg kell előzni a betegségeket. A megelőzésre és a gyógyulásra is kiválók a gyógyvizek, amelyekben hazánk különösen gazdag.

A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a súlyfelesleg és az anyagcsere-betegségek következtében egyre gyakoribb a hazai lakosság körében a gerinc és az ízületek idült kopásos megbetegedése, az ízületi gyulladás, a köszvény, az ideggyulladás, a porckorongsérv, az ízületek és a gerinc statikai rendellenességei (pl.: gerincferdülés, csípőficam) valamint a végtagi keringési rendellenesség.

Orvosi vizsgálatok bizonyították: a gyógy- és termálvizekkel végzett kezeléseknek kedvező hatásai vannak a mozgásszervi betegségekre. Egyszerre fejtenek ki fizikai és kémiai hatást. A meleg közegben ellazulnak az izmok, kitágulnak a vérerek, javul a vérkeringés. A víz felhajtó erejének köszönhetően könnyen mozgathatók a végtagok, ami sérült, kopott, beteg ízületek esetében különösen fontos. A vízben oldott magas ásványianyag-tartalom egy része a bőrön keresztül felszívódva bejut a vérkeringésbe, erősíti az immunrendszert, pótolja az izmok, ízületek számára nélkülözhetetlen anyagokat, segíti az öngyógyító folyamatokat.

A kezeléseket kúraszerűen célszerű igénybe venni. A kezelések típusát, mennyiségét, a gyógyvíz hőmérsékletét és a gyógyvízben tartózkodás idejét a szakorvos rendeli el. Ne érjen senkit váratlanul a kúra első hetében kialakuló fáradékonyság, bágyadtság! Még az ízületi fájdalmak is erősödhetnek; mindez a fürdőreakció megnyilvánulása, és rövid időn belül önmagától elmúlik.

Háziorvosi beutalóval reumatológia, fizioterápia, ortopédia, mozgásszervi rehabilitációs szakrendelésen, egyes esetekben traumatológiai, továbbá a fürdőorvosi tanácsadáson. Jogszabály szerint évente két kúra vehető igénybe társadalombiztosítási finanszírozással.

Hazánk területének négyötöde alatt található gyógy-, illetve termálvíz. Ezzel világviszonylatban is az előkelő 5. helyen állunk, Japán, Izland, Olasz- és Franciaország után, tehát bátran válogathatunk, ha komplex fürdőgyógyászati ellátásra van szükségünk. (Bővebb tájékoztatás itt, tessék kattintani!)