Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Prolongált jubileum – a Kaláka tovább aranyozik

Prolongált jubileum – a Kaláka tovább aranyozik
Infovilág

A Kaláka tagjai az együttes megalakulása óta zenésítenek meg Arany János-verseket, sőt, 1969-ben a bemutatkozó koncertjükön is műsorra tűzték az Egri leány című ballada egyik részletét. A hetvenes években már nagyobb kompozíciók is születtek, hogy csak a legismertebbeket említsük: A walesi bárdok, Bajusz, Zách Klára, Tetemrehívás… (Kép: Lili Productions)

A Radnóti Színpadon 1978-ban a Mondok, mondok éneket című Kaláka-est első felét teljes mértékben a költőnek szentelték; a második részben Weöres Sándor dalokat énekeltek. A 1981-ben Erdély magyar lakta városaiba is ellátogattak, az első turné első állomása éppen Nagyszalonta volt…

Azóta az Arany-dalok egyre csak szaporodtak, több fel is csendült a különböző lemezeiken. 2001-ben jelent meg a Családi kör cd, a Hangzó Helikon sorozat részeként jelent meg 2007-ben a Kaláka – Arany János kötet Kass János illusztrációival; sok ezer fogyott el belőle. Tavaly, az Arany-jubileumra a tartalmában új, bővített kiadás is elkészült.

A magyar kultúra napja alkalmából tavaly meghívták Bécsbe a Kalákát az Arany-estének a bemutatására. 

Az Arany-év ünnepélyes megnyitóján a budapesti Erkel Színházban lépett fel az együttes A walesi bárdokkal. Itthoni koncertek mellett (Pécs, Balatonfüred, Balatonboglár, Miskolc, Eger, Békés, Gyula, Harkány, Mátészalka, Budapest, PIM szabadtéri színpad) a szomszédos országokban is muzsikált, magyarok által is lakott településekre (Királyhelmec, Zenta, Marosvásárhely, Kolozsvár, Élesd) vitte el műsorát.

Az Arany 200 című koncertprogramjával a Kaláka járt Oslóban és Koppenhágában. Pályázati támogatásának köszönhetően olyan felkéréseket is el tudott fogadni, amelyek anyagi segítség nélkül nem jöhettek volna létre. Bemutathatta műsorát Tokióban, Szöulban, Ausztráliában, Amerikában, Németországban és Indiában. Kalákáék játszottak a szórványmagyarság körében, helyi fesztiválokon, s magyar szakos diákoknak a kinti egyetemeken. Indiába velük tartott Szabó T. Anna, aki angolul tartott előadást a költőről és a Kaláka által megzenésített Arany-versekről. Részt vettek Új-Delhiben a hindi nyelvű Arany János kötet bemutatóján is.

„Arany 201” címmel a legközelebb, március 2-án este hét órától a budapesti Vigadóban ad hangversenyt a Kaláka együttes. „Amikor a jubileumi évet terveztük, arra gondoltunk legyen egy évzáró, ahová a Kaláka együttes barátait, zenekarokat, költőket, színészeket, énekeseket, táncosokat, képzőművészeket meghívunk – mondta el Gryllus Dániel, Kossuth-díjas zeneszerző és előadó-művész, az együttes alapítója. – Olyanokat, akik értékes módon hozzájárultak az Arany János-emlékév sikeréhez. Kicsit elszámítottuk magunkat. Fantasztikus produkciók születtek – irreális vállalkozás mindenkit meghívni… Arany János költészete a jubileumi év alatt egyre izgalmasabbá vált, nemhogy véget ért volna a ráirányuló figyelem, inkább erősödött. Az Arany-év naptár szerint véget ért, ám a programsorozat folytatódik.”

A március 2-i ünnepi esten közreműködik a Kaláka együttes, Kováts Kriszta, Farkas Gábriel, Szirtes Edina Mókus, a Fool Moon, Keönch László, Fekete János Jammal, Nana Vortex, a Hungarian FolkEmbassy, Huzella Péter, Csík János, Dresch Mihály, Szabó T. Anna, Lackfi János, Bacsa Ildikó, Hegedűs D. Géza, Tóth Norbert Márk,  Balogh Kálmán, Jankovics Marcell, Cakó Ferenc, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával.