Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán rendületlenül harcol és jósol – Magyarországon tovább hanyatlik a demokrácia

Orbán rendületlenül harcol és jósol – Magyarországon tovább hanyatlik a demokrácia Orbán rendületlenül harcol és jósol – Magyarországon tovább hanyatlik a demokrácia Orbán rendületlenül harcol és jósol – Magyarországon tovább hanyatlik a demokrácia

Először Orbán évértékelőjének sajtóvisszhangjáról kell szólnunk, mert ömlenek a tudósítások az újságolvasóra. A The Washington Post az AP hírügynökségi tudósításra hivatkozva Orbán évértékelő beszédének nemzetközi vonatkozásait emelte ki elsősorban, amely szerint mindazok, például brüsszeliek, a franciák és a németek, akik a migrációs politika hívei, az európai keresztény kultúrát sodorják veszélybe.

Az ENSZ-nek és az Európai Uniónak szóló üzenetét is idézik, amely szerint minden olyan törekvést, amely a világ migrációs folyamatait erősíti, Magyarország meg fogja támadni. Orbánnak ezt a vízióját is idézik: a bevándorlókkal elárasztott Nyugaton a muszlimok kiszorítják a németeket a nagyvárosokból, s bizony ez vár a Keletre is, Délre is, mert már ott is kopogtatnak az ajtón.

A brit Daily Express címében hívja fel a figyelmet arra, hogy Orbán további harcot ígér Brüsszellel, és megjósolja az unió kettészakadását a migrációs politika törésvonala mentén. Ezt a nagyotmondást egyrészt választási húzásnak tartja a szerző, másrészt szerinte így akart alányesni Orbán a francia és német kétsebességes Európa-törekvéseinek – új szövetségi tengelyt tervezve. Amibe Orbán szerint beletartozik már a V4-eken kívül Horvátország, Ausztria és Bajorország is, velük együtt győzni fog az unióellenes keleti migrációs politika.  A kormányfő Európa keresztény megmentőjeként igyekezett beállítani magát. Egyébként a cikk írója szerint rasszista hangot ütött meg időnként a szónoklat.

Az amerikai Bloomberg hírügynökség egyenesen úgy fogalmaz, hogy az Orbán újraválasztása esetén figyelmezteti Európát a fenyegető bukás veszélyére. A szintén amerikai, de konzervatív agytröszt, a Stratfor a lényeget úgy fogalmazta meg: globális szövetségbe hívja a migránselleneseket Orbán.

Az osztrák Unzensuriert lap pedig arról számol be, hogy An2-es kisgéppel a múlt héten Ukrajnából repültek hazánkba illegális afganisztáni és vietnami menekültek. S mint kiderült, a 11-ből egy menedékkérelmet nyújtott be, őt nem toloncolták vissza Ukrajnába, hanem a hatóságok elkezdték intézni a befogadási procedúrát.

A kanadai Hungarian Free Press a washingtoni magyar nagykövetségen tartott gálavacsoráról számol be, s egy kisebb botrányról is. A Magyar–Amerikai Szövetség díjakat osztott ki, s a posztumusz díjjal kitüntetett Kun-Szabó István helyett a fia jelent meg, méghozzá a „vitézi rend” egyenruhájában és a társaság szokványos érmét is kibiggyesztette zsinóros mentéjére. A szerző, Lázár szerint egyértelműen náci jelképet nem lehet megtűrni egy hivatalos állami rendezvényen, a nagykövetnek figyelmeztetni kellett volna a részvevőt erre. Gorka Sebestyént hozza fel példának, aki hasonlóképpen elkövette ezt a hibát, amikor Trump beiktatására vitézi rendi ünneplőbe vágta magát. Az elnök tanácsadó testületében rövid ideig szolgált Gorka eltávolításának ez volt talán a legsúlyosabb oka. Lázár György ezért arra szólítja fel tudósítása végén Szabó László nagykövetet, hogy kérjen bocsánatot minden jelen volttól, a többi között azoktól az amerikai magyaroktól, akiket ezzel megsértett, és akik tiltakoznak az Orbán-féle Horthy-kultusz amerikai exportja ellen. Sőt, megadja nagykövet email címét, buzdítván minden olvasót, hogy tiltakozását juttassa el Szabó Lászlóhoz.

A liberális demokrácia világválságának kockázatairól szól a The American Interest terjedelmes elemzése: 12 éve fokozatosan és világszerte visszaszorulóban vannak a jogállamot, a sajtószabadságot és az emberi jogokat hirdető demokráciák. Az Economist Intelligence Unit demokrácia-indexe is hasonló eredményre jutott, amely szerint 165 országból 89-ben visszaszorulóban a demokrácia és csak 27-ben erősödött meg egy kissé. Európában első helyen Magyarországot, majd az őt utánzó Lengyelországot emeli ki, ahol drámai a demokrácia hanyatlása. Hosszasan elemzi a cikk a populizmus térnyerésének veszélyét Nyugat-Európában épp úgy, mint Trump hatalomra kerülésével az Egyesült Államokban. Azért, hogy ne fajuljon el a helyzet, a még meglévő demokratikus erők összefogására és mobilizálására szólít fel a mindenkinek kijáró egzisztenciális biztonság, a szabadságjogok védelme és a populisták visszaszorítása végett.