Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Orbán vejkó”

„Orbán vejkó”

Olvasom az index óvatos riportját arról, hogy Kecskeméten halálos gázolás történt – sötétedés után – egy zebrán. A Piaristák terén a helyi közlekedési társaság busza halálra gázolt egy 23 éves nőt. A busz métereken keresztül sodorta maga alatt a testet. A baleset brutalitására jellemző: tűzoltókat kellett hívni, hogy a buszt megemelve, ki tudják emelni a holttestet a jármű alól.

Aztán ez következik: „Orbán vejkó” –  sziszegte oda indulatosan nekünk egy idősebb férfi a zebrához közeledve, amikor két másik férfival a szerdai balesetről beszélgettünk. Kecskeméten is az az Elios cserélte a közvilágítást, amely Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe is tartozott. Kecskeméten azóta, akárcsak más városokban, számos gyalogosgázolás történt, amiket azzal hoztak összefüggésbe, hogy az új világítás nem ad olyan erős fényt, mint a régi.
Az idős úr is erre célzott, amikor elment mellettünk, majd még odamond néhány cifrát,  és közben mind a hárman megesküsznek, hogy azóta tompább az esti fény. Ezt muszáj volt megnéznem, ezért ott maradtam estig, de higgyék el, én nem tudom megmondani, hogy az a fény elégséges-e, vagy sem. Az viszont kétségtelen, hogy amíg a normális közlekedésszervezésű országokban a közúti világítást úgy tervezik, hogy a fény a zebrát kapja telibe, itt a mécsesekkel körberakott villanyoszlop csak méterekkel a zebra után áll.”

Összehozni egy fiatal nő halálának esetét Orbán Viktor vejével a megengedhetetlen és igazságtalan populizmus körébe tartozik. De nem összehozni Orbán vejét egy döbbenetes csalássorozattal – ahogy azt a magyar kormány, Polt Péter főügyészsége és a kormánymédia teszi – az orbitális hazugság.

Az OLAF, az Európai Unió csalásellenes hivatala két teljes éven át vizsgálódott. A múlt  év végén hozta nyilvánosságra az eredményt. Bűnszövetkezet. Összeférhetetlenség. Nyilvánvaló csalás. Negyvenmillió eurónyi kár. Ha bármely normális ország miniszterelnökének legközelebbi hozzátartozóját ilyen vádak érik, akkor a kormányfőnek nincs más választása – lemond. Lemond, hogy a független igazságszolgáltatás tisztázza a lányát, vejét, családját, és őt magát a vádak alól.

Ha viszont nem mond le, akkor olyan tüntetéssorozat indul az országban, amely lemondásra kényszeríti. Ha Kecskeméten azt suttogják (valószínűleg igaztalanul), hogy „Orbán vejkó”, akkor erre gondolnak azon városoknak a lakói, ahol az Elios szerelte a városi közvilágítást. Akkor az ellenzék nem tökéletlenkedik, nem azon tanakodik, hogy ki legyen az erősebb legény a gáton, hanem közös szervezésbe kezd. Most, 2018. február elején nem azon kell filozofálni, hogy melyik választási kerületben ki legyen a jelölt. Nem a választáson kell összefogni. Hanem közösen kivinni az utcára a szimpatizánsokat. Magyarországon tömegtüntetés csak azért lehet, mert megemelik a netadót? Azért nem, hogy kilopják a szemünket? Hogy az ország első családjának szomszédja, egy nagy nulla gázszerelő, gyorsabban gazdagodik, mint a Facebook tulajdonosa? Hogy a legkedvesebb lány férje csalási ügybe keveredett? Hogy a kormányszóvivő hazudik és viccelődik. Hogy a Magyarország főügyésze meg sem moccan a vádra?

Kuncze Gábor, az Egyenesen című tévéműsorban az ellenzék hozzáállásáról egy félmosollyal kísért megjegyzést tett: azért tüntetni illene.

Ennél lehetne durvábbat is mondani.