Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egy amerikai ismerős, avagy a rock and roll szenteltvize

Egy amerikai ismerős, avagy a rock and roll szenteltvize
Elek Lenke

Igen, az ikonikus „Born in the USA” című dal magyar fordítása adja a címet, magától értetődően. Mi sem jellemzőbb erre az srácra, később már világsztár úriemberre, hogy amerikai. Egy katolikus kisvárosban, Freeholdban született, New Jersey államban. Az élete úgy indult, mint minden rockzenészé: viták a menedzserrel, balhék a zenekari tagokkal, aztán betagozódás a showbizniszbe, amely mindenkinek kötelező volt, ha akarta vinni valamire. (A kép forrása: https://pitchfork.com)

Olvasván az életrajzi könyvet, olyan az érzésünk, mintha nem is sokezer kilométerre élne tőlünk. Aki valaha is megfordult beatzenészek körében, azok számára ismerősek ezek a zenekari létben oly’ gyakori konfliktusok. Már az is csoda, ha ilyen körülmények között valaki képes normális családi életet élni, márpedig Bruce annyira sosem veszítette el a fejét, hogy évenként cserélgesse a feleségét, vagy ne törődjék a gyermekeivel. Amikor kicsit besokallt, akkor, 2009-ben, teljes elvonultságban, elkezdte írni az élete történetét.

A mai magyar olvasók közül, lehet, hogy sokan, nem fogják érteni a zenész minden gondját-baját – mindez akkor még érdekesebb lett volna, amikor a mi rockzenészeink is virágkorukat élték. Akárcsak a műfaj. Korosztályának hazai tagjai viszonylag kevesen ismerték-ismerik Springsteent, hiszen a hazai tévében nem szerepelt sokat, nincsenek olyan profi videóklipjei, mint például Michael Jacksonnak és Magyarországon sem járt.

A könyvben szereplő zenészek egy részének a neve sem mond sokat az átlag, a rockéletben nem jártas, magyar olvasónak. Ám aki meg akar ismerkedni egy sajátos amerikai sorssal, a beatzenészek életformájával, ami viszont elég nemzetközi – annak mindenképp ajánlatos elolvasni a Kossuth Kiadó által gondozott kötetet. Nagy Boldizsár fordítása kitűnő: az amerikai helyi és zenész rétegszlenget nem lehetett könnyű átültetni magyarra.

De bízzunk benne, hogy beválik a fülszöveg jóslata: „Az Amerikában születtem mindenki számára, aki szereti Bruce Springsteen munkásságát, tartogat meglepetéseket, de tegyük hozzá: ez a könyv több mint egy legendás rocksztár vallomása – megszólít minden munkást és álmodozót, szülőt, gyereket, szerelmest és magányost, művészt és csodabogarat, akik arra vágynak, hogy megkeresztelje őket valaki a rock’n roll szenteltvizével.” – Úgy legyen.