Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A magyar ügyészség is vizsgálódik az OLAF-jelentés alapján

A magyar ügyészség is vizsgálódik az OLAF-jelentés alapján A magyar ügyészség is vizsgálódik az OLAF-jelentés alapján

A The New York Times részletesen, a Politico című amerikai hírportál európai kiadása pedig kivonatosan ismerteti a Reuters hírügynökség jelentését arról, hogy a magyar ügyészség nyomozást indított az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF által vizsgált olyan uniós finanszírozású beruházások ügyében, amelyeket az Elios Innovativ Zrt., egy Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István által korábban ellenőrzött vállalat valósított meg.

A tudósítás emlékeztet arra, hogy az OLAF a múlt hónapban azt közölte: saját vizsgálata 35 magyarországi közvilágítás-korszerűsítési projektre terjedt ki. A vizsgálatról készített jelentését az uniós intézmény a pénzügyi vonatkozású ajánlásaival kiegészítve az Európai Bizottságnak, igazságügyi ajánlásaival kiegészítve pedig a magyar ügyészi szervezetnek küldte meg. Az ügyészség arról tájékoztatta a Reuterst, hogy nagy összegre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények ügyében rendelték el a nyomozást.

A Reuters nem tudta elérni Tiborcz Istvánt, és az Elios sem válaszolt a hírügynökség által hozzá eljuttatott kérdésekre. A The New York Times által ismertetett beszámoló felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország évente eurómilliárdokat kap az EU-tól fejlesztési célokra, és hogy ez a pénz a gazdasági növekedés jelentős hajtóereje. Az EU most készül a következő hétéves ciklus költségvetési kiadásainak megtervezését célzó, keménynek ígérkező tárgyalásokra, miközben néhány tagállam azt javasolja, hogy csökkentsék a volt kommunista keleti tagországok nagyvonalú finanszírozását – olvasható a cikkben.

Ugyanerről a témáról írva, a Der Standard című, liberális szemléletű bécsi lap budapesti tudósítója arra is kitér, hogy ellenzéki politikusok elmondása szerint a magyar rendőrség már 2016-ban nyomozást indított, de nem talált semmit, illetve a gyanú szerint nem akart találni semmit. Az OLAF csak vizsgálódhat, de büntető eljárást nem indíthat – jegyzi meg az osztrák lap. Ezt most a bejelentés szerint megindította a magyar ügyészség, de – folytatódik a cikk – Budapesten azzal számolnak, hogy ezt el fogják tussolni, az ügyet belepi a homok. Polt Péter legfőbb ügyész ugyanis Orbán hűséges híve. Az ő irányítása alatt 2010 óta még soha nem emeltek vádat magasabb beosztású kormányzati funkcionárius vagy Orbán környezetéhez tartozó ember ellen – írja a Der Standard.

Vissza a The New York Times-hoz, amely egy másik Reuters-jelentést is ismertet, nevezetesen azt, amely szerint vihart aratott Nagy-Britanniában, hogy Soros György adományt tett a Brexit – vagyis az unióból való brit kilépés – leállítása érdekében. Az uniós tagságért kampányoló, újabb népszavazást követelő, Best for Britain – vagyis ami a legjobb Nagy-Britanniának – elnevezésű brit csoport ugyanis megerősítette, hogy 400 ezer fontot kapott Soros alapítványától.

A The Telegraph című lap, amely elsőként adott hírt Soros adakozásáról, a megerősítést kommentáló cikkében azt állította, hogy a 87 éves üzletember titkos összeesküvést sző a Brexit ellen. A cikket Nick Timothy, Theresa May brit kormányfő korábbi kabinetfőnöke írta. Erre az állításra válaszul Mark Malloch-Brown volt brit diplomata, az adományban részesült Best for Britain kampánycsoport elnöke kijelentette: soha nem titkolták, hogy céljuk az EU-ban maradás. Szintén megszólalt egy másik kampánycsoport, a Leave Means Leave – vagyis a kilépés azt jelenti, hogy kilépés. Elnökük, Richard Tice azt mondta a Reutersnek, hogy „az új, Soros vezette koalíció puccsot tervez Nagy-Britanniában, a nép demokratikus akarata ellenében”.

Nick Timothy „sorosozó”, összeesküvésről szóló cikkére felháborodottan reagált Guy Verhofstadt – és erről már ismét a Politico számol be, az The Independent című brit lap alapján. Verhofstadt flamand politikus, volt belga miniszterelnök, jelenleg az Európai Parlament liberális frakciójának a vezetője, és a parlament őt bízta meg a brexittel kapcsolatos ügyek vitelére. Ő most úgy fogalmaz, hogy Theresa May volt munkatársa „szélsőjobboldali, a Kreml által szponzorált összeesküvés-elméleteket” hangoztat, és a szóban forgó írás nem való egy fősodorbeli lap hasábjaira. „Orbán Viktor és illiberális barátai, akik megszállottan démonizálják az emberi jogok és a szólásszabadság híveit, büszkék lennének” Timothy cikkére – nyilatkozott Verhofstadt az Independentnek.A Politico arra is kitér, hogy szintén bírálta Timothy cikkét Stephen Pollard, a londoni Jewish Chronicle szerkesztője. Pollard szerint a titkos összeesküvésről szóló – Magyarországon is hangoztatott – állítás hátterében az áll, hogy Soros György zsidó.