Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lebilincselő novelláskötet: Tom Hanks írónak is kiváló

Lebilincselő novelláskötet: Tom Hanks írónak is kiváló
Elek Lenke

Azt mindig tudtam, hogy zseniális színész, és idővel az is szinte sütött az alakításaiból – mégoly butuska volt is eleinte néhány szerepe –, hogy okos ember. Később már ő határozhatta meg, milyen forgatókönyvet fogad el, sőt maga írt jónéhányat. Tom Hanks (eredetileg: Thomas Jeffrey Hanks) ma az amerikai színészvilág fejedelme, nagy tekintélyű, a társadalmi problémákra híresen érzékeny, kiváló humorú forgatókönyvíró, rendező és producer.

Az viszont, hogy ilyen jól ír, bizony, nem tudtam. Különleges karakterek – ez a novelláskötet címe, amely nem túl szerencsés cím, korántsem véletlen, hogy a borítón nagyobb betűkkel szerepel a szerző neve. A kötet némely írása rabul ejt, szinte filmszerűen láttatja a figurákat, mintha csak forgatókönyvet olvasnánk. Nem hiányoznak a meseszerű elemek sem, a minden élő ember fantáziáját örökre megmozgató időutazás, de mindvégig az átlag amerikai ember szemszögéből látjuk ezt a világhatalmat.

Ahová oly sokan vágynak – mint a könyv egyik legnagyobb élményt nyújtó írása két bolgár menekültről, aki a kommunizmus elől, embert próbáló körülmények között szökik a bizonytalanba, a semmilyenbe, az átlagos amerikai létbe. De kettejük számára – egy ideig legalábbis – ez maga a mennyország.

A novellák egy részét olvasván kitűnik, hogy egészen frissek, az iPad-ek és mobilok ismerete, az internet hatalma erre figyelmeztet – ugyanakkor némelyik a nosztalgiával emlegetett ötvenes éveket idézi fel, amikor egy írógép, egy rádió, egy motorkerékpár óriási kincs volt.

Időutazás írógéppel – ez az alcím, hiába, nem hagyja az embert nyugodni ez a talán soha meg nem tapasztalható, mégis oly vágyott élmény, Nagyon derűs a Három kimerítő hét című írás, amely tréfásan mutatja be a mai szinte kötelező amerikai fitnesz és fogyásmánia nevetségességét, meg a 21. századi férfi–nő-kapcsolatokat.

A színész, aki mindent eljátszott már, a bérgyilkostól az űrhajó-parancsnokig, a börtönőrtől a professzorig, és aki két Oscarral, négy Golden Globe-díjjal és még számos kitüntetéssel büszkélkedhet, tagja a Nemzetközi Űrtársaságnak. Mostani felesége, Rita Wilson bolgár származású, innen ered talán, hogy bolgár migránsok az egyik novella főszereplői. Egyébként maga is játszott már Európából Amerikába igyekvő menekültet.

Tom Hanks könyvét a Kossuth Kiadó gondozta, és rangos fordítógárda ültette át magyarra. Jó szívvel ajánlom elolvasásra a kötetet.