Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Aranyáron mérik magukat az informatikusok

Aranyáron mérik magukat az informatikusok
(Tudósítónktól)

Az informatikusok kétharmada számít az idén is fizetésemelésre, a munkáltatók a legkeményebb bértárgyalásokat a 26–35 évesekkel vívják majd – derült ki a NetAcademia friss kutatásából. Az évente 15 ezer informatikust továbbképző oktatócég tapasztalatai alapján bár még mindig alacsony, de tavaly megduplázódott a más területről érkező „szakmaváltó” résztvevők aránya. (Kép: https://www.bit.admin.ch)

A múlt év elején az informatikusoknak csaknem a kétharmada kapott fizetésemelést, nemek szerint vizsgálva azonban az is látszik, hogy a szakmán belül a nők ritkábban részesültek ebben, mint a férfiak – derült ki a NetAcademia Oktatóközpont minapi felméréséből.

„A bértárgyalásokon, még akkor is, ha nem beszélnek, ott van a levegőben a 25 ezres informatikushiány. A munkáltató ezért az egyre jobb fizetéssel, játszószobával (!), jóléti szolgáltatások bevezetésével igyekszik megtartani az IT-szakembereket. Nem véletlen, hogy az olyan klasszikus bérnövelők, mint például az előléptetéshez, kitűzött cél eléréséhez kötött emelések nem igazán jellemzőek” – mondta Litkei Péter, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője.

Az informatikusoknak mindössze 3 százaléka maradéktalanul, 13 százaléka alapvetően, 31 százalékuk inkább elégedett jelenlegi fizetésével. Mindezek ismeretében az sem véletlen, hogy az IT-szakemberek kétharmada az idén is számít arra, hogy növekszik a bére: 40 százalékuk legalább 5 százalékos, harmaduk 10–15 százalékos, ugyancsak harmaduk pedig 15 százalék feletti emelést remél, vagy már meg is kapta.

Az IT-területen dolgozók kétharmada maximálisan elégedett szakmaválasztásával. Persze a többség azzal is tisztában van, hogy értéke megőrzésének kulcsa, ha tudását folyamatosan frissíti. Ennek leggyakoribb formája a munkáltató által finanszírozott külsős képzés, ugyanakkor minden ötödik IT-szakember saját költségén vesz részt szakmai fejtágítón. „Tavaly 28 ezren, köztük 15 ezer szakmabeli informatikus tanult az online tanfolyamainkon. Az előző évhez képest megkettőződött azok aránya, akik egy másik szakmából átnyergelve kezdték el informatikussá képezni magukat. Ők gyakorlatilag nulláról vágtak bele, s helyezkedtek el IT-területen sikerrel” – mondta Litkei Péter.

Az informatikusok kívánságai

1. Kellemes munkahelyi légkör.

2. Kompenzációs csomag (bér, juttatások).

3. Megfelelő technikai háttér.

4. Elérhető képzések.

5. Kihívásokkal teli, izgalmas feladatok.