Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fiatal filmes operatőrdíja

Fiatal filmes operatőrdíja
(Tudósítónktól)

Ma este Kovács László és Zsigmond Vilmos özvegye jelenlétében a Pesti Vigadóban kiosztották a Kovács László és Zsigmond Vilmos nevét őrző magyar operatőr diákkategória díjat. A 36 nevezett alkotásból a zsűri Balázs István Balázs (a képen) „Wonder” és „Semmi sem történt” című filmjeit találta a legjobbnak, így neki ítélte az 50 ezer dollár értékű Sparks Kft.–Panavision filmes kameracsomagot, a Magyar Filmlabor 1 millió forint értékű laborszolgáltatását, valamint az NMHH  is őt díjazta az általa felajánlott bruttó 500 ezer forint pénzjutalommal.

Kende Janos, Koltai Lajos, Pados  Gyula, Ragályi Elemér és Sára Sándor életműdíjban részesült. Novák Emil az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László-Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra.

Balázs István Balázs (*1985) a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Máthé Tibor osztályába járt, de a szakma alapjait a Czibolya Kálmán vezette Makói Videó- és Művészeti Műhelyben sajátította el – gyerekkorában. „Tanyafilm”-jét bemutatta a Duna Televízió, majd elnyerte a Berlini Médiafesztivál Ezüst és Arany Csapóját. Négy évvel ezelőtt ugyanő kapta a Kodak nemzetközi ösztöndíját is.