Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 11. Az év 132. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739414. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Dalold el Budapestet! – hagyományteremtő pályázat

Dalold el Budapestet! – hagyományteremtő pályázat
Toronyi Attila

Rengeteg nóta szól a fővárosról (Budapest, Budapest te csodás; Nékem csak Budapest kell, Rakpart, Lövölde tér, Isten veled, Budapest! stb.), számtalan zeneszerzőt, szövegírót megihletett a magyar metropolisz, ám nem ártana a mai hangulatot is „lekottázni”. A Fővárosi Önkormányzat pályázatot írt ki, hogy közösen megtaláljuk Budapest dalát. (Balogh Zoltán/MTI Foto képén: Zséda (Zsédenyi Adrienn) többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas énekes beszél, mögötte Frenreisz Károly Kossuth-díjas rockzenész, zeneszerző, a Skorpió együttes vezetője, a Metro és az LGT egykori alapítója, balról Lotfi Begi (b2) és Walkó Csaba (b), a Compact Disco együttes tagjai a Budapest Dal, 2018 pályázat sajtótájékoztatóján a Thália Színház Mikroszínpadán.)

Ismert és még felfedezés előtt álló zenészek és énekesek március 22-ig küldhetik el saját stílusukban íródó, repertoárjukba illeszkedő szerzeményeiket. Eddig tizenegy előadó/együttes fogadta el a szervezők felkérését (Honeybeast, Berkes Olivér és Závodi Marci, Király Viktor, Radics Gigi, Compact Disco, Caramel, Anna & the Barbies, Zséda, Charlie, Keresztesi Ildikó és Frenreisz Károly). A téma több oldalról is megközelíthető: kifejeződhet benne az alkotó kötődése a városhoz, lehet benne szó boldogságról, a bulinegyedről, a villamos csilingeléséről – és persze a szerelemről.

Születtek korábbi Budapest-témájú slágerek is; énekelt a Bilicsi Tivadar, Kovács Erzsi, Rátonyi Róbert vagy Kern András, Cseh Tamás, a Hobo Blues Band, a Belga, az Emil Rulez, vagy éppen a Budapest Bar. A külföldi szerzők közül a legismertebb talán George Ezra Budapest-dala

Kár volna elhallgatni, hogy a főváros sokat változott a hátrányára; nagyobb a tülekedés, olykor szinte fojtogatóan szennyezett a levegő, ám mégis csak lenyűgöző a látvány – lepillantva a Halászbástyáról vagy a János-hegyi kilátóból.

Mi fogja meg a mai dalszerzőket Budapestben? – ezt „tudakolja” a Budapest Dal, 2018 elnevezésű pályázat. Természetesen nemcsak a felkért előadók küldhetik be szerzeményüket, hanem bárki. A pályázat minden zenész és énekes számára nyitott. Az egymással versengő előadóktól befutott műveket közzéteszik: egyfelől ihletésül, másrészt tájékoztatásul, nehogy ugyanarról (például az óriáskerékről) keletkezzék egy fél tucat nóta.

Mint a tájékoztatón elhangzott: a zenészek örülnek a lehetőségnek, hiszen egyre szűkebb az a felület, ahol új dalokkal jelentkezhetnek. Nem az a cél, hogy „programzene” szülessék: talán az sem baj, ha a Budapest szó el sem hangzik a dalban. A lényeg, hogy ráismerjünk a városra, a zajára, a zakatolására, „feelingjére”.

A beérkezett pályaműveket független szakértőkből álló zsűri bírálja el, és a közönségnek is lesz beleszólása. A dalok beérkezési határideje március 22. Az előválogatás után április 16-a és 26-a éjfél között a versenyben induló 14 dalra szavazni lehet. A tizennégy előadó április 27-én, a Thália Színházban tartandó gálakoncerten játszhatja majd el szerzeményeit, és ott dől el, hogy kié lesz Budapest dala 2018-ban. A győztes különdíja egymillió forint, valamint egy éven át övé a Budapest Dal, 2018 cím. A tizennégy dalt a tavasszal koncerten mutatják be és CD is készül.