Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sajtófotó: remek riporterek, kiváló képek

Sajtófotó: remek riporterek, kiváló képek
(MTI)

Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság) nyerte a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját Borsosék című, egy nyolctagú Csongrád megyei családot bemutató sorozatával, az André Kertész-nagydíjat pedig Mónus Márton (MTI/MTVA külső munkatárs) kapta A krízisautó éjszakája című sorozatáért, amely a Menhely Alapítvány munkájáról készült – jelentették be a szervezők a hétfői budapesti eredményhirdetésen. (A kép illusztráció.)

Mónus Márton megkapta a 30 évesnél fiatalabb, legjobb teljesítményt nyújtó fotográfusnak járó Szalay Zoltán-díjat is. A legjobb hírképért odaítélt Escher Károly-díjjal Asszonyi Esztert tüntették ki, és ugyanő, a HVG külső munkatársa kapta a hír-, eseményfotó kategória első díját is. A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjjal, az emberábrázolás–portré (sorozat) kategória, valamint a természet és tudomány (sorozat) kategória első díjával is Végh Lászlót (Magyar Nemzet Magazin) jutalmazták. A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Kerekes M. István (szabadúszó) lett, aki a Mindennapi élet (egyedi) kategória első, második és harmadik díját is megkapta.

A MÚOSZ Nagydíjas Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság), az André Kertész Nagydíjas Mónus Márton (MTI/MTVA) és a Munkácsi Márton-díjas Végh László (Magyar Nemzet Magazin) a 36. Magyar Sajtófotó-pályázat eredményeit ismertető sajtótájékoztatón a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) budapesti székházában 2018. január 29-én. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)


    A Képriport kategória legjobbja Kurucz Árpád (Magyar Idők) lett a Katalán függetlenedés című sorozatával; Ajpek Orsi (Index) Otthon, édes otthon című sorozatával érdemelte ki a mindennapi élet (sorozat) kategória első díját. Az emberábrázolás–portré (egyedi) kategóriában Földes András (Index.hu) Az utolsó cigaretta című sorozata bizonyult a legjobbnak. 

A művészet–műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása, fotóriporteri eszközökkel (egyedi) kategória győztese Teknős Miklós (Magyar Idők) lett, a művészet–műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása, fotóriporteri eszközökkel (sorozat) szekció első helyezését Bődey János (Index.hu) érdemelte ki. Balázs Imola kapta a sport (egyedi) kategória első díját, a sport (sorozat) első helyezését Hajdú D. András (abcug.hu ) érdemelte ki.

A természet és tudomány (egyedi) kategória győztese Rakó Alex (szabadúszó) lett, a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategóriában pedig Balassa László (szabadúszó) érdemelte ki az első helyezést. A társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória legjobbjának Urbán Ádámot (szabadúszó) választották.
    
A közmédia fotóriporterei hat díjat nyertek el. Szlukovényi Tamás, a nemzetközi zsűri elnöke méltatta a beérkezett képanyagok magas minőségét. Hangsúlyozta, hogy három nap alatt mintegy 5–6 ezer képet néztek át. Üdvözölte, hogy a mostani mezőnyben is egy sor, 35 évesnél fiatalabb fotós nyújtott jó teljesítményt és az idén is jó néhány vidéki, illetve női fotós jutott be a győztesek közé. 
    
Michael Hanke cseh fotográfus, a bíráló bizottság egyik tagja elmondta: a zsűrizés kemény munka volt számára, csaknem 33 órát töltött el a képek tanulmányozásával. Bánkuti András, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztályának elnöke kiemelte: az idén 247-en pályáztak sikeresen 2260 munkával. A pályázat ünnepélyes díjátadása március 29-én lesz a budapesti Capa-központban, ahol kiállítás nyílik a jutalmazott fotókból.