Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Drasztikusan drágulnak a fővárosi lakótelepi lakások

Drasztikusan drágulnak a fővárosi lakótelepi lakások
LigetPress

Tavaly tovább drágultak a lakótelepi panellakások, és egyelőre semmi jele az árcsökkenésnek. A lakótelepek között még mindig látványos lakásár-különbségek mutatkoznak annak ellenére, hogy az eddig kevésbé drága, jellemzően peremkerületi lakótelepek ingatlanárai a többinél nagyobb mértékben nőttek.

A Duna House szakemberei a legmagasabb árakkal a Vizafogón és Gazdagréten találkoztak: az átlagos négyzetméterár meghaladta a 400 ezer forintot. Igaz, mindkét helyen már 2016-ban is a fővárosi átlagnál drágábban kínálták a lakásokat. A legnagyobb áremelkedés a káposztásmegyeri panelek esetében következett be, ahol egy év alatt több mint 80 ezer forinttal nőtt az átlagos négyzetméterár. Ez egy 50 négyzetméteres lakás esetében 4 millió forinttal is megemelhette az ingatlan vételárát – mondta el tudósítónknak Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Az átlagos négyzetméterárak a fővárosi lakótelepeken

Akadnak olyan környékek is, ahol nem volt ilyen nagymértékű a drágulás. Újpalotán 2016-ról 2017-re 290-ről 313 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. Ezzel a lakótelep a még megfizethető árú lakásokat kínálók között szerepel a (Havanna, a kőbánya-óhegyi és a békásmegyeri) társaival együtt.

A táblázatból kiolvasható: nagy a szóródás az egyes lakótelepek, városrészek árai között. A legolcsóbb (Havanna) és a legdrágább (Vizafogó) paneltömbök közötti különbség 2017-ben elérte az 50%-ot. Egy évvel azelőtt a különbség még 65%-os volt, amiből kiderül, hogy a kevésbé kedvelt lakótelepeken is látványos növekedésnek indultak az árak egy év alatt. Megállapítható, hogy az ingatlanpiac fellendülése óta a mostani a legnagyobb mértékű növekedés.