Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szlovákia egyedülálló élményeket kínál magyaroknak

Szlovákia egyedülálló élményeket kínál magyaroknak
Ágoston Enikö

(Kiküldött munkatársunktól) Turisztikai kiállítást és vásárt rendeztek Pozsonyban; kiderült: számos országba érdemes (sőt: kell) ellátogatnunk, ám nem kell túl messzire utaznunk, hogy egyedülálló élményeket gyűjthessünk. Kassa és környéke például folyamatosan megújul, és őrzi a hozzá tartozó 18 természeti helyszínt, amely egyúttal a világörökség része is.

Pozsonyban, a Szlovák Köztársaság fővárosában rendezték meg a 24. nemzetközi utazási kiállítást, az ITF Slovakia Slovakiatour Nemzetközi Idegenforgalmi és a Danubius Gastro gasztronómiai kiállítást az Incheba Duna-parti kiállítási és vásárközpontban. A vásár partnerei között szerepelt az ostravai (Csehország) székhelyű Morva-sziléziai kerület, továbbá két szlovák partner, Nyitra és Zsolna megye.

Mindvégig jó hangulat uralkodott hatalmas kiállítótermekben: dalos kedvű táncosok, a helyi, hagyományőrző hangszerek, és rengeteg kóstoló. A magyarországi sátornál a nyugat-balatoni régió, Hévíz és Alsópáhok mutatta be turistacsalogató programjait.

A kiállítás megnyitása előtti nemzetközi sajtótájékoztató részvevővi megtudhatták, miért érdemes Szlovákiába, azon belül pedig a Kassára és környékére utazni. Kassáról, ahol nemzetközi repülőtér is működik, autóval nem egészen másfél óra alatt elérhető világörökségnek nyilvánított 18 természeti helyszín. „A turisták hagyományos célpontja a szepesi vár: 212 ezer látogatójával tavaly rekordot döntött. Látványosan nőtt a gömöri barlangok látogatottsága is, és minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a Szent Miklós fatemplomra Szlovákia keleti határánál fekvő, aprócska Oroszsebesen.

Ez mind kincset érő helyszínek, nem szabad kihagyni őket, ha már arra járnak” – mondta a Kassa megyei önkormányzat elnöke, Rastislav Trnka. Ez évben tovább bővül az idegenforgalmi kínálat: a „kelet-szlovákiai tengerként” is emlegetett Széles-tó partján (alsó-zempléni régió) már kialakítottak egy homokos strandot a 21. századi igényeket is kielégítő Hotel Glamour közelében, rövidesen a sétány is megépül. Aki legalább két éjszakát eltölt azon a vidéken, azt megajándékozzák a „Szlovák Paradicsom & Szepesség” turistakártyával, ami további idegenforgalmi szolgáltatások kedvezményes igénybevételére jogosítja a felmutatóját.

A magyar történelemből is jól ismert Kassa is szeretettel várja vendégeit: sokféle kulturális, történelmi és gasztronómiai élményt – például a Košice Gurmán Fest, nemzetközi filmművészeti fesztivál, a kassai borünnepély, a fehér éjszaka, a nemzetközi békemaraton – kínál a történelmi város. És természetesen Kassán járva nem szabad kihagyni Szlovákia legnagyobb székesegyházának, az Árpádházi Szent Erzsébetről elnevezett dómjának a megtekintését. A katedrálisban helyezték örök nyugalomra II. Rákóczi Ferenc, édesanyja Zrínyi Ilona és a fejedelem idősebb fia, Rákóczi József hamvait 1906-ban. Ott nyugszik még generálisa, tábornagya Esterházy Antal gróf, udvarmestere Sibrik Miklós ezereskapitány, társa Bercsényi Miklós gróf és annak felesége, Csáky Krisztina grófnő…

A kassai régió fontos célja, hogy széles körű együttműködést tartson fenn az idegenforgalmi szolgáltatókkal. A közlekedési vállalatokkal közösen gondoskodnak az egyedi és látványos helyszínek elérhetőségéről. Az Eurobus szezonális ingajáratot közlekedtet. A török légitársaság és a kassai repülőtér fontos szerepet játszik abban, hogy a távoli országokból is könnyen és gyorsan elérhető legyen Kelet-Szlovákia székhelye: hét ország kilenc helyéről közvetlen repülőjáratok közlekednek Kassára.

Hazánkból közúton, vonaton gyorsan és egyszerűen elérhető Szlovákiának ez a látnivalókban, történelmi emlékekben különösen gazdag térsége.