Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szellemírók: olvasandó személyre szabottan

Szellemírók: olvasandó személyre szabottan
Ágoston Enikö

Gondolkoztál már azon, hogy mi mozgatja a világot? Miért éppen úgy alakul az életünk, ahogy? David Mitchell segít választ találni a kérdésre a Szellemírók (Ghostwritten, 1999) című regényével. Azonban a válasz nincs egyértelműen a szavaiban, inkább egyfajta katalizátor ez a könyv, mindenki személyre szabottan olvassa ki a megoldást. (Illusztráció: Goodreads)

A történet kilenc, egymástól távoli országban játszódik, és kilenc különböző jellemű és életmódú, gondolkozású szereplővel történik meg a cselekmény. Minden fejezetben más személy elmondása által ismerhetjük meg a történteket,  az életüket. Mindannyian valahogyan ismeretlenül is találkoznak egymással, olyan helyzetekben, amelyeknek nagyon kicsi a valószínűsége, hogy éppen velük történjék meg. Az olvasó számára izgalmas meglepetések ezek a találkozások, mert ahogy az előző fejezetben megismerünk valakit – gondolatait, életét –, a következő szereplője egyáltalán nem ismeri, amikor véletlenül összefutnak. Egészen máshogy látja az illetőt, mint ahogy mi nem sokkal előtte.

Ha közelebbről, részletesebben megvizsgáljuk a szereplők gondolkodását, cselekedeteit, rájövünk, hogy a találkozások valamilyen szempontból mégsem lehetnek véletlenek, mert mind a kilencüket összeköti valami, még akkor is, ha nem ismerik egymást. A szereplőknek lesznek közös ismerőseik, és így még többet megtudhatunk arról, hogy kinek hogyan alakult az élete, ami esetleg nem derül ki a személyes elbeszélésből.

Mégis van még valami, ami kapocsként szolgál közöttük. Mindannyiójukat ugyanaz a kérdés foglalkoztatja: mi irányítja az életük alakulását. Folyamatosan erre keresik a választ, miközben kisiklani látszik az életük. A válasz megtalálása mindenkinek mást jelent, mindenkinek egyénre szabott, sajátos megoldást kínál az életének helyreállításához. Mindegyik szereplő élete összetett, egyedi, megdöbbentően különös, a sajátos beszédmód segítségével tudatfolyam jellegűen ugrálnak az emlékek között időtől és tértől függetlenül.

«Mindannyian szellemírók vagyunk. És nem csak akkor, amikor emlékezünk. A cselekedeteinkben is. Mindig azt hisszük, hogy magunk irányítjuk az életünket, amelyet pedig csak „előszellemírták” nekünk a körülöttünk uralkodó erők.»

A szellemíró metafora érzékelteti leginkább, hogy kik vagyunk is. A szereplők mindannyian maguk alakítják az életüket, él bennük egy lélek, amely bezárva írja a külső én történetét. Amikor erre ráébrednek, akkor lesznek képesek a kezükbe venni az életük irányítását, és megválasztani a megfelelő utat. Azonban mielőtt megtalálják a választ, meglepő, egyáltalán nem hétköznapi eseményeken kell keresztülmenniük, amelyek nyomok a keresendő válaszhoz. Az egyik szereplőt gimnazista korában azzal vicceli meg az egész iskola, hogy úgy tesz, mintha nem látná, mintha szellem volna. Egy másik szereplő otthonába egy szellem költözik, aki folyamatosan csínyeket követ el. Van, aki találkozik önmagával az utcán. Az egyik elbeszélő egy test nélküli szellem, aki megszáll embereket, kutakodik az emlékeikben, hogy megtalálja a választ a kérdésére. Egy tudós pedig olyan mesterséges intelligenciát hoz létre, amely szintén próbálja megérteni a világunkat, hogy helyesen szólhasson bele az emberek sorsába.

A Szellemírók meglepő, többszöri olvasásra is élményt nyújtó, gondolatébresztő könyv, amely arra indít minket, hogy megtaláljuk a saját válaszainkat.

(Cartaphilus Kiadói Kft., 2017)