Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megnyílt az Európai Parlament idei első plenáris ülése

Megnyílt az Európai Parlament idei első plenáris ülése
Infovilág
 

Az ülés megnyitásakor az EP elnöke aggodalmát fejezte ki az emberi jogok újabb törökországi megsértése miatt és az EU jövőjéről szóló vitáról beszélt. Az EP-nek 30 évvel a Szaharov-díj első odaítélése után is védelmébe kell vennie a díjazottakat, hiszen vannak, akiket még most is üldöznek. A díj 1995-i nyertesét, Leyla Zanat a napokban távolították el posztjáról a török nemzetgyűlésben, Antonio Tajani elnök pedig a Parlament nevében a szolidaritását fejezte ki a neves jogvédővel. „Elfogadhatatlan, hogy az emberek által választott tisztviselőt így eltávolítsák” – mondta.

Tajani elnök aggodalmát fejezte ki az emberi jogok törökországi sorozatos megsértése miatt, amely nem csupán az ellenzéket, de a civil társadalom képviselőit, így újságírókat és akadémikusokat is sújt. Az EP a jövőben is támogatja az igazságért és szabadságért folytatott harcukat – tette hozzá. Szerda reggel a bolgár uniós elnökség tervei után új, izgalmasabb formátumban kerül sor az EU jövőjéről Leo Varadkar ír kormányfővel folytatott vitára.

Érkező képviselő: Michael Detjen (S&D, Németország); távozó képviselő: Jutta Steinruck, (S&D, Németország).

Bizottsági kérelmek intézményközi tárgyalások elindítására: az eljárási szabályzat 69c pontja értelmében a parlamenti szakbizottságok ilyen kérelmei a plenáris weboldalán megjelennek. Ha a kérelemről kedd éjfélig senki sem kér plenáris szavazást, az adott szakbizottság elkezdhet tárgyalni a Tanáccsal és a Bizottsággal.

Az ülés megnyitása felvételről

EbS+

Napirend

Plenáris hírlevél

Élő közvetítés a plenárisról

EuroparlTV

Sajtótájékoztatók és egyéb események

Az EP új audiovizuális oldala

 

Vita az EU-csúcsról Tuskkal és Junckerrel

Kedd reggel kezdi meg a plenáris ülés a Brexit-tel foglalkozó decemberi uniós csúcs eredményeit, amit a Tanács és a Bizottság elnökeivel vitatnak meg a képviselők. Az uniós vezetők éppen egy hónappal ezelőtt, december 15-én arra jutottak, hogy történt annyi előrelépés a Brexit-tárgyalásokon, hogy az Egyesült Királyság és az EU megkezdje a jövőbeli kapcsolatokról szóló második szakaszt. Az állam- és kormányfők üdvözölték a védelmi politikában az állandó strukturált együttműködést (PESCO) és megtárgyalták az európai gazdaság ellenálló képességének növelését célzó intézkedéseket is.

A holnap reggel 10-től 11,40-ig tartó vitát Antonio Tajani EP elnök nyitja és zárja.
A vita az EP Live és EbS+. csatornákon is követhető.

A december 14–15-i uniós csúcs következtetései
Fotók, videók, hanganyagok (Brexit)
Fotók, videók, hanganyagok (EU-csúcs)
Brexit: Gyors áttekintés az EP Kutatási szolgálatától (2018. január - angolul)
Brexit: A tárgyalások második szakasza (2017. december - angol összefoglaló