Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

WPA3: a mostaninál biztonságosabb lesz a vezeték nélküli internet

WPA3: a mostaninál biztonságosabb lesz a vezeték nélküli internet
Infovilág

Új biztonsági szabványt építenek be a vezeték nélküli internetet használó eszközök milliárdjaiba. A WPA3-as protokoll használatával egyidejűleg szüntethetők meg a WPA2-es hibái és a rádióhullámok segítségével internetezés is minden eddiginél biztonságosabbá válik.

A vezeték nélküli internet szabványaiért felelős szervezet, a Wi-Fi Alliance bejelentette, hogy elkészült az új biztonsági protokoll vezeték nélküli eszközökre, a Wi-Fi Protected Acces 3 (WPA3). Az új szabvány a mostani eszközökön használatos WPA2-es szabvány helyére lép; ma még ez utóbbi szabvány használatos vezeték nélküli eszközök milliárdjain.

Az immár 15 éve használt WPA2-es biztonsági szabványról már rég kiderült, hogy egy sor biztonsági hibával küszködik. A német G Data cég is jelezte a Krack tervezési hibát, melynek kihasználásával a titkosítottnak vélt adatok titkosítás nélkül utaztak ide-oda, illetve a támadóknak lehetőségük adódhatott arra, hogy káros tartalmakat juttassanak gyanútlanul internetezők eszközeire. A gyártók a hibát szoftveres frissítéssel javították.

A leírások szerint a WPA3-as biztonsági szabvány személyre szabott titkosítással óvja-őrzi az adatokat. A szabvány megvéd a brute force jellegű szótáras támadásoktól, amikor a bűnözők szoftver segítségével különféle jelszó-kombinációk gyors kipróbálásával igyekeznek behatolni a rádiós hálózatokba. A protokoll kialakítói az IoT-eszközök gyártóira is gondoltak, amikor egyszerűsített biztonságot szolgáltatnak azoknak az eszközöknek, melyek nem rendelkeznek kijelzővel, tehát korántsem könnyű őket frissíteni, konfigurálni. Ugyanakkor lesz egy 192 bites biztonsági réteg is, melyet a magasabb szintű biztonságot igénylő szervezetek, kormányok stb. használhatnak.

A WPA3-as routerek előreláthatólag e negyedév végén, a jövő negyedév elején jelennek meg a piacon.