Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jelszókétségek: erős és megjegyezhetetlen vagy egyszerű és könnyen feltörhető?

Jelszókétségek: erős és megjegyezhetetlen vagy egyszerű és könnyen feltörhető?
(Tudósítónktól)

Manapság rengeteg online fiókkal rendelkezünk és naponta többször is bejelentkezünk egy-egy felületre – pénzt utalunk a bankszámlánkról, vásárlunk, képeket töltünk fel, taxit rendelünk vagy épp ételt. Mi történik akkor, ha nem tudunk bejelentkezni egy fiókba éppen akkor, amikor szükség lenne rá? Egy friss kutatása szerint sokaknak gondot okoz online fiókjaik biztonságos védelmét szolgáló erős jelszó választása és megjegyzése.

Néhányan erős és minden fiókhoz más-más, garantáltan feltörhetetlen jelszót választanak, csakhogy ez kockázatos, mert elfelejthetők. Mások viszont könnyen megjegyezhetőt használnak, akár egyidejűleg több fiókhoz is, ezek viszont könnyűszerrel feltörhetők.

A Kaspersky Lab kutatásai azt mutatják, hogy a használók alapvetően tisztában vannak az erős jelszavak fontosságával. A válaszadók szerint a három legfontosabb felület, ahol különösen ajánlott erős jelszó használata: online banki számlák (63%), online fizetős fiókok (e-pénztárca, PayPal stb., 42%), webshop-oldalak fiókjai (41%).

A nehezen feleleveníthető jelszavak hátránya, hogy használóik általában elfelejtik el őket, és nem tudnak belépni saját fiókjukba. Az emberek 38%-a nem tud gyorsan azonos erősségű jelszót visszaállítani miután az előzőt elvesztette. Az is kiderült, hogy a használók 51% nem megfelelően őrzi őket, 23% pedig egy jegyzetfüzetbe írja be jelszavait, ami szintén nem tekinthető biztonságosnak.

Nem kevesen – mit sem törődve önmaguk, okmányaik, adataik biztonságával – az egyszerűség kedvéért megelégednek az „abc123”-típusú jelszókkal, amelyeket akár egy gyerek is kideríthet. A használók tizede ugyanazt a jelszót használja minden célra; ez a megoldás addig hasznos, míg föl nem törik a kiberbűnözők. Utána már nincs menekvés: minden föltárul az adatokra, értékekre vadászók előtt.

A Kaspersky Lab által megkérdezettek hatodának már feltörték fiókját az utóbbi egy évben. A leggyakoribbak levelezőfiókok elleni támadások (41%), ezt követi a közösségi média felületek (37%), az online bankszámlák (18%), és a webshop fiókok feltörése (18%). 

Mi legyen a megoldás? A legcélszerűbb olyan erős jelszók használata, amelyek nehezen törhetőek fel, egyúttal megjegyezhetők. Csakhogy az igazán biztos jelszavakra ritkán emlékeznek az emberek, és ha sokszor nem tudnak belépni, akkor inkább választanak egy nagyon egyszerű jelszót, ezzel veszélyeztetve a fontos digitális információkat, adott esetben akár pénzt is.

Szerencsére van megoldás mindezekre a problémákra anélkül, hogy egy papírcetlire kéne felírni vagy meg kéne jegyezni a bonyolult karakterekkel telitűzdelt jelszavakat – állítja a biztonságtechnikai cég szakértője.

Abból a célból, hogy bárki visszaszerezhesse az irányítást online fiókjai és a hozzájuk tartozó jelszavak felett, használhatnak jelszókezelő alkalmazásokat, mint például a Kaspersky Password Manager-t, amely minden jelszót biztonságosan tárol. A program használatához mindössze egy mesterjelszót kell megjegyezni, az ingyenes My Kasperksy fiókkal pedig a tulajdonosok hozzáférhetnek valamennyi online fiókjuk jelszavához, függetlenül attól, hogy éppen hol vannak a nagyvilágban. A program segítségével biztonságban vannak nemcsak a jelszavak, de közvetve bankszámlák, privát adatok stb. Az automatikus jelszókészítővel pedig erős jelszavak hozhatók létre.