Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Körkörös kibertámadások az ipari létesítmények ellen

Körkörös kibertámadások az ipari létesítmények ellen
(Tudósítónktól)

A Kaspersky Lab által az IT-biztonsági kockázatokról készített felmérésben a válaszadók negyede tapasztalt számítástechnikai támadást az utóbbi időszakban. Tavaly a legnagyobb fenyegetést az ipari szervezetek számára a célzott támadások okozták. Ahhoz, hogy a vállalkozások növelni tudják informatikai biztonságukat, a Kaspersky Lab javasolja: derítsék föl rendszereik sérülékeny pontjait.

A kibertámadások bonyolultsága, valamint számuk folyamatos növekedése következtében a kiberbiztonság elhanyagolásának katasztrofális következményei lehetnek az iparban. A 962 megkérdezett ipari vállalatnak jó negyede szenvedett el tavaly célzott kibertámadást, nyolc százalékkal több, mint 2016-ban. Ez is erősíti a Kaspersky szakértőinek ez évre szóló előrejelzéseit az ipari automatizálási összetevőkre vonatkozó rosszindulatú programok megjelenéséről.

A legveszélyesebb kibercsapdák száma több mint harmadával; a számítógépes bűnözők minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítanak az ipari ágazatra.

Az ipari vállalkozások csaknem fele állítja, hogy nincs elegendő rálátása a kifejezetten az ő üzleti tevékenységükre veszélyes fenyegetésekre. A hálózat láthatóságának hiánya miatt az ipari szereplők 87%-a szerint a tavaly tapasztalt kiber-incidensek összetettnek bizonyultak. Ez is azt jelzi, hogy az informatikát érintő események egyre komplexebbek.

Meglepő: a cégek harmadának átlagosan néhány nap alatt sikerült felderíteni a számítástechnikai eseményeket, ötödüknek viszont hetekre volt szükségük. Következésképpen: a létfontosságú infrastruktúrával foglalkozó vállalatok számára elengedhetetlen, hogy a biztonsági fenyegetésekkel szemben más-más biztonsági megoldásokat alkalmazzanak – például a kártékony programok ellen vagy az ipari automatizálási rendszerelemek sebezhetőségeinek kihasználására tervezett támadások ellen.

Az ipari szervezetek alapvetően tisztában vannak azzal, hogy magas szintű védelemre van szükség a számítógépes támadásokkal szemben. Az ipari vállalatok 62%-a véli úgy, hogy a meglévőnél kifinomultabb IT-biztonsági szoftvereket kell használni. Ugyanakkor az már többször kiderült, hogy a szoftver önmagában nem elegendő: a vállalatoknak majdnem a fele vádolja a munkavállalókat, amiért nem megfelelően követik az informatikai biztonsági előírásokat és szabályokat.

A kiberbiztonsági tudatosságra nevelés kötelező az iparágban, mivel minden munkavállaló kulcsfontosságú szerepet játszik egy vállalat biztonságában és a működési folytonosság fenntartásában.

A Kaspersky Lab olyan technológiákat és szolgáltatásokat kínál, amelyek kielégítik az ipari vállalkozások különféle igényeit, és amelyek szavatolják az informatikai biztonságot minden ipari részlegnek – beleértve a szervereket, a használói felületeket, a mérnöki munkaállomásokat, a programozható logikai vezérlőket, a hálózati kapcsolatokat és az embereket. A Kaspersky Industrial CyberSecurity az egész szervezetre kiterjedő, megelőzés-központú megoldás – előre jelzi az új támadásokat, idejében észleli a kiber-fenyegetéseket. (Bővebben a témáról ezen a linken olvashat.)